avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rechemare din concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rechemare din concediu de odihna

buna ziua,

in cazul rechemarii justificate din concediu de odihna si a refuzului angajatului de a se prezenta, rechemarea fiind trimisa prin posta, angajatul a fost anuntat si telefonic, insa se afla in imposibilitatea de a se intoarce in termenul solicitat, sau refuza totalmente sa se prezinte, poate fi considerata abatere disciplinara si sa fie cercetat si sanctionat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 18 Iulie 2012
In situaţia în care angajatul rechemat, în condiţiile legii, refuză în mod nejustificat să dea curs cererii conducerii unităţii de a se prezenta la serviciu, acest fapt poate constitui o încălcare a obligaţiei pe care o are anga­jatul de a presta muncă, ceea ce poate conduce la sanctionarea lui disciplinara, inclusiv prin desfacerea c.i.m.
Ce inseamna sa refuze nejustificat?Forta majora intra in discutie?:fight:
Poate angajatul sa nu dea curs cererii angajatorului daca este chemat la locul de munca din Bucuresti, el fiind in concediu la Paris sau la Cucuietii din Deal :-/?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
actb, utilizator
Angajatorul poate rechema pe salariat din CO in doua situatii:
- caz de forta majora
- pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă

In doctrina s-a aratat ca, întreruperea concediului nu este recomandabilă dacă în unitate s-ar afla un alt salariat care ar putea să rezolve în aceleaşi condiţii nevoile de serviciu, neprevăzute şi urgente, care reclamă această măsură. O asemenea dispoziţie constituie şi o garanţie în plus pentru a nu se comite abuzuri din pantea unităţilor în legătură cu întreruperea concediului de odihnă al unor salariaţi.

In cazul rechemarii din concediu, angajatii au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatii de care n-au mai putut beneficia din cauza rechemarii.
multumesc pentru raspuns, eventual daca se mai pot adauga situatiile prin care angajatul poate refuza sa dea curs rechemarii fara a fi pus in situatia sa fie cercetat disciplinar, ma gandesc de ex. la un caz de boala in locatia in care se afla in concediu, probabil justificata de un certificat medical, ar justifica imposibilitatea de a se prezenta la servici daca e rechemat? in ce alte situatii mai poate refuza? e undeva prevazut?
Aceste situatii nu sunt prevazute in niciun act normativ .. sunt apreciate de catre doctrina si practica judiciara..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare la cercetarea disciplinara in perioada concediului de odihna?!? RobinHood RobinHood Buna ziua tuturor! As avea cateva intrebari la care astept raspunsuri urgente, documentate si la obiect, va rog, daca se poate!! Multumesc ... (vezi toată discuția)
Rechemare c.o Salariatul trebuie sa fie de acord cu rechemarea sa din concediul de odihna? El poate refuza sa se intoarca la munca in urma unei rechemari?Daca acesta a luat ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii 329/05.11.2009 in concediul de odihna 28lacra 28lacra Sunt asistenta medicala, in concediu de odihna de pe 18 noiembrie 2009 si am primit acasa o dispozitie prin care mi\' se spune ca din 25 noiembrie sunt in ... (vezi toată discuția)