avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Micsorarea pretului unitar al unui acord-cadru
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Micsorarea pretului unitar al unui acord-cadru

Buna ziua,
Care pot fi motivatiile pentru modificarea, in scadere, in favoarea autoritatii contractante, a pretului unitar al unui acord cadru, prin act aditional?
Cel mai recent răspuns: CIA Andreea Cristea , Avocat 00:52, 21 Iulie 2012

HG 925. Art. 97 - (1) Preţul contractului de achiziţie publică se poate exprima în lei sau, după caz, în valută.
(2) Pe parcursul îndeplinirii contractului, preţul poate fi ajustat în următoarele situaţii:
a) au avut loc modificări legislative, modificări ale normelor tehnice sau au fost emise de către autorităţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului;
b) pe piaţă au apărut anumite condiţii, în urma cărora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului.
(3) Pentru a se respecta principiul transparenţei, posibilitatea de ajustare a preţului trebuie să fie precizată atât în documentaţia de atribuire, cât şi în contractul care urmează să fie încheiat, prin clauze speciale în acest sens. În cazul prevăzut la alin. (2) lit. b), autoritatea contractantă are obligaţia de a preciza totodată şi modul concret de ajustare a preţului, indicii care vor fi utilizaţi, precum şi sursa informaţiilor cu privire la evoluţia acestora, cum ar fi buletine statistice sau cotaţii ale burselor de mărfuri. Lipsa, modificarea sau completarea respectivelor informaţii/clauze determină inaplicabilitatea prevederilor referitoare la posibilitatea de ajustare a preţului contractului de achiziţie publică.
Nu există preţ unitar al acordului cadru, ci valoare estimată a acordului cadru, iar în calcul se i-a valoarea maximă estimată a acordului cadru, fie că este un simplu AC sau unul pe loturi-fiecare lot reprezentând un acord cadru!!!
A-ţi fi putut "negocia" o formulă de actualizare a preţului şi astfel deduceaţi simplu modificarea valorii contractelor subsecvente şi nu a AC. Ca principiu, în funcţie de obiectul contractului sunt mai multe probleme de luat în calcul la modificarea valorii unui contract(OBIECTUL, PERIOADA DE DERULARE, SCHIMBÃRI LEGISLATIVE, PREVIZIUNILE CURSULUI DE SCHIMB ETC.)
La acordul cadru valoarea este estimativă, cantităţile de bunuri sau servicii sunt doar previzionate şi nu implică obligativitatea aut. ctr. de a încheia contracte subsecvente la A.C. semnat.Acordul cadru este un contract, în sensul OG 34/2006, dar nu reprezintă un angajament ferm raportat la dispoziţiile Legii 571/2003.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
CIA Andreea Cristea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata inflatiei in contracte de achizitii pincag pincag In cazul unui contract de lucrarii cu termen de executie 36 luni, s-a calculat rata inflatiei pe valoarea care a ramas de executat, conform contractului rata ... (vezi toată discuția)
Acord cadru derulat prin comenzi Raluca_G Raluca_G Buna ziua, A derulat cineva un Acord cadru (cu un singur operator economic) prin comenzi (fara contracte subsecvente)? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Acord cadru prin licitatie deschisa on-line elisa18 elisa18 Buna , Va rog sa va spuneti parerea despre incheierea unui acord cadru pe o peroada mai mare de 12 luni ( sa zicem 18 ) care are ca obiect furnizarea de ... (vezi toată discuția)