avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate obliga la rezervarea postului ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate obliga la rezervarea postului persoanei care se afla in aceasta situatie?

Am o nelamurire referitor la un angajat care beneficiaza de pensie de invaliditate. Angajatorul este obligat sa-i mentina postul (sa i-l rezerve) pe durata cat dureaza situatia de invaliditate sau nu? Din prevederile Codului Muncii ar rezulta ca contractul individual de munca inceteaza prin oricare dintre tipurile de pensie prevazute de legislatie, inclusiv din cauza celei de invaliditate (art. 56, lit. d), iar llegea pensiilor nu prevede nimic in acest sens / respectiv obligatia angajatorului de a mentine postul rezervat pe toata durata cat opereaza cauza de invaliditate. In aceste conditii, as putea intelege ca pentru acel post ar putea fi angajata alta persoana cu contract de munca pe durata nedeterminata? (Am aceasta nelamurire intrucat in Revisal nu apare ca si cauza de incetare a contractului de munca situatia cand persoana s-ar afla in pensie de invaliditate, ci doar pt limita de varsta)
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 15:14, 19 Iulie 2012
Si incetarea CIM pentru pensionare cu grad de invaliditate se face in baza aceluiasi articol din codul muncii republicat, ca in cazul pensionarii la implinirea varstei standard si a stagiului minim respectiv art 56 .al.1 litera c. Postul se vacanteaza si nu este nicio prevedere care sa va oblige la rezervarea acestuia, in caz de reintoarcere a persoanei la lucru.
In masura in care este posibil, angajatorul ,poate reincadra persoana pensionata pe invaliditate careia nu i s-a mai prelungit pensia de invaliditate in urma revizuirii medicale.
La pensia cu grad de invaliditate grad III, in masura in care persoana este dispusa sa presteze programul redus la dumneavoastra, atunci puteti incheia un alt contract pe postul respectiv.
In CCMUN era o prevedere ca in conditiile in care persoana pensionata pe invaliditate de gradul , daca face solicitare de reluare a activitatii pana in 12 luni ,angajatorul trebuia sa-i ofere postul sau alt post corespunzator pregatirii profesionale.
Atat timp cat nu mai este CCMNU , a cazut si aceasta masura de protectie sociala.
Se poate inscrie la somaj in conditiile in care i se suspenda pensia de invaliditate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gradul iii spiruharet spiruharet 1. [b] In cazul unui pensionar gradul III de invaliditate, am obligatia de a-i pastra postul, si daca exista aceasta posibilitate cat timp?[/b] 2. [b] La ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala Sergiu5 Sergiu5 Un coleg si prieten de-al meu se confrunta cu urmatoarea situatie: Este profesor titular in invatamantul preuniversitar, are 42 de ani si acum aproximativ ... (vezi toată discuția)
Art.56 lit.d - codul muncii adriea2007 adriea2007 Referitor la art.56 lit.d din Codul muncii, as dosi sa stiu cum comentati partea cu invaliditatea? Mai exact la ce grad de invaliditate de refera, avand in ... (vezi toată discuția)