avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna ziua , revin cu alta intrebare legata de pensia anticipata. Este un articol in legea 263 / 2010 care specifica ca persoanele care indeplinesc conditiile de pensioanare (anticipat) stagiu +varsta + cei 8 ani peste , beneficiaza de pensie anticipata fara penalizare?????, daca nu unde este reglementat acest lucru? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:07, 27 Iulie 2012

Art. 62 din legea 263 din 2010
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obtinerea pensiei anticipate, pe langa conditiile prevazute la alin. (1), este necesara si realizarea stagiului minim de cotizare in specialitate, prevazut in anexa nr. 6, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
;;;;
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.
Nu se penalizeaza pensia anticipata atat timp cat sunt indeplinite conditiile de pensionare pentru acest tip de pensie.
,,Nu se penalizeaza pensia anticipata atat timp cat sunt indeplinite conditiile de pensionare pentru acest tip de pensie.'' Este un citat din lege?


Se subintelege:

Legea 263/2010

Art. 62

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

3 - Pensia anticipata partiala

Art. 65

(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

In concluzie:

Pensia anticipata se stabileste in aceleasi conditii ca cea de limita de varsta.
Pensia anticipata partiala stabilita in aceleasi conditii ca cea de limita de varsta se diminueaza cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.


De mentionat ca la stabilirea stagiului de cotizare necesar fiecareia,nu intra stagiul asimilat.
1. - Diferenta intre pensia anticipata si pensia anticipata partiala este tocmai aceasta: pensia anticipata nu sufera diminuare.
- Amandoua sunt pensii anticipate dar una din ele este partiala adica nu este intreaga, este diminuata.

2. - La pensia anticipata partiala legea spune ca se diminueaza cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La pensia anticipata legea nu spune asa ceva.

Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)