avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea succesiunii

Buna ziua
Am si eu cateva intrebari :
-eu mai am 3 frati si tata a decedat acum 8 ani iar in urma a ramas un apartament cu 4 camere din anum 1989 construit cu suprafata aprox 100 m2 .Mama noastra sa incurcat cu un barbat care a aburito sa faca succesiunea la apartament si s ane plateasca pe noi copii si sa stea ea linistita pana la adanci batraneti(el impostor).
Mama spune ca a fost la un notar public cu actul casei si ala a evaluat apartamentul la fabuloasa suma de 45.000 de lei din care a zis ca jumatate este al ei si jumatate din partea lu tata la fel.Asa rezulta ca noua copiilor ne ramane aproximativ 11.000 de lei care urmeaza sa ii imparta in mod egal la 4 si sa renuntam la tot sau va incepe demersurile legale daca nu ne intelegem amiabil.
Acuma nelamurirea mea este daca eu ca fiu cel mare pot sa nu vreau sa facem succesiunea asta sau sunt obligat sa particip la acest procedeu.mentionez ca nimeni din cei 4 frati nu a incercat sa o scoata afara din casa moivul este ca ea vrea sa scoata 2 frati din casa ca ceilalti 2 suntem la casele noastre.
A doua problema este ca mi se pare extrem de putin ca valoare un apatament cu 4 camere(cum pot afla exact cum se face calculul pentru a stabili evaluarea unui imobil.
A treia intrebare ma poate forta pe mine cineva sa merg in cazul in care deschide procesul sa particil la judecata?
O alta intrebare daca reiese ca asta este suma care comparativ cu apartamentele care se vand in zona adica la o scara de bloc apropiata si cu 3 camere si bloc mai vechi construit ci se vand cu 30.000 chiar 40.000 de euro in conditiile astea pot spune ca ii platesc eu mamei cei 33.000 d elei sa plece ea atunci din casa si sa ii lase pe fratii mei in casa?
si ce se intampla daca 2 sau chiar 3 frati dintre noi nu acceptam sa facem succesiunea?

Va rog cu respect daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi ca se pare ca lumea se schimba cu susul in jos daca ajunci ca mama sa iti lasi copiii pt un betivan peste care a sarit la usa cind la dat afara din casa.


Era sa uit toti 4 fratii suntem peste 30 de ani deci majori.


stima si respect
Cel mai recent răspuns: mamu , utilizator 14:45, 23 Iulie 2012
Jumatate din apartament ii apartine, dar din jumatatea tatalui nu are jumatate, cu doar un sfert.
Nu va prezentati la notar daca nu sunteti de acord cu imparteala asta. Mama se va indrepta catre instanta pt a dezbate succesiunea, acolo e in interesul dvs sa va prezentati pt a va apara.
Se va evalua ap de catre un expert, si daca doreste sa ramana cu intreg apartamentul, va trebui sa va despagubeasca la justa valoare.

1-In calitate de fiu mai mare nu detineti privilegii fata de restul fratilor
2-Pentru evaluare apartament aveti dreptul sa apelati la serviciile oricarui expert ANEVAR
3-Daca se dezbate succesiunea,aceasta se poate realiza si fara prezenta dvs,urmand ca dvs fie sa acceptati hotararea ,fie sa o contestati in instanta
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
ynocentta, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
va multumesc mult pt sfat
Deci, un apartament de 4 camere nu are cum sa valoreze doar 45000 de lei in nici un oras din tara asta, asta e pret de garsoniera.
Imobilul se imparte in urmatoarele cote:
1/2+1/8 din imobil către mamă.
3/8 catre cei 4 copii

Recomandarea mea este sa realizati dezbaterea succesiunii cat si partajul prin instanta, asta pentru ca este mai ieftin.
1. Vorbiti cu mama dvs. si spunetii ca sunteti de acord cu dezbaterea succesiunii, oricum trebuie sa o faceti candva si veti plati 1% impozit de penalizare pentru ca ati intarziat atat.
Propunetii sa dezbateti succesiunea in instanta prin mediere. Adica va adunati toti copii si dezbateti succeisunea, de preferat fara a vorbi despre partajul succesoral.
2. După ce ati dezbatut succesiunea si aveti in mana certificatul de mostenitor, mama poate solicita partajul succesoral si despagubirea copiilor.
La o evaluare de 40.000 euro, fiecare copil va primi 1250 euro si mama isi va pastra casa doar pentru ea.
Imobilul va fi evaluat de un expert autorizat.

Dupa decesul mamei, veti mosteni si partea ei.

Alte discuții în legătură

Partajul AlinaLavinia AlinaLavinia Buna ziua, Am un frate care a plecat cu chirie de vreo 10 ani din apartamentul de 3 camere al parintilor. Intre timp mama, tata si eu am ingrijit o doamna in ... (vezi toată discuția)
Mostenire ciprianmihai10 ciprianmihai10 Buna ziua! Voi incerca sa fiu cat mai scurt .. Suntem doi frati care locuim incasa construita de parintii nostri in tim ce mama mai era in viata.... Ea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa parinti decedati carmencarmen carmencarmen Respectuos va rog sa ma indrumati si pe mine Suntem trei frati singurii copii ai parintilor nostrii Tatal nostru amurit anul trecut iar mama acum cateva ... (vezi toată discuția)