avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de constatare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de constatare

Buna dinmineata
Am si eu o intrebare aseara in comuna cristesti mures pe un drum public din comuna ma oprit politia rurala eram cu bicicleta aveam lumini dar nu aveam vesa conform codului rutier este obligatoriu de acea ma amendat cu o amenda in valoare de 210 ron in 48 ore dupa 420 findca nu aveam vesta
acum o saptamana un prieten pe ecelas strada a fost oprit de acelas agent si amendat cu 70 adica 140 daca nu pateste in 48 ore el era cu motoicleta marca piagio si a fost amendat pentru ca nu avea vesta si casca in plus agentul care a constatat fapta privin nerespectarea codului rutier pe drumurile publice din romania nu a cerut un act cartea de identificare si inmatriculare , atestat , asigurare deci acte care cand opreste politia este obligatorie .
aseara cand zic la agentul de politie ca sasceva nu se poate celalat a fost amendat cu 70 ron pt ca nu avea casca , vesta si in plus era pe un vehicul si eu cu o bicicleta si iau 210 cum se poata pai nu am vrut sa fiu asa cu el pai fratilor se poate asa ceva
antrebarea mea este ce se poate face ceva sa nu platesc amenda pot depune vreo contestatie si daca da unde
va multumes
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:36, 22 Iulie 2012
puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

va recomand sa platiti 1/2 din amenda in termen de 48 ore pentru a evita plata intregii amenzi daca nu aveti castig de cauza.

HG1391 de aplic. OUG 195
Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:
r) sa circule fara a purta îmbracaminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lasarea serii pâna în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusa;

acum depinde de conditiile in care ati fost sanctionat, era intuneric, la ce ora, ploua, ningea.

oricum, politistul care a aplicat sanctiunea trebuie sa demonstreze ca aplicarea sanctiunii s-a facut cu respectarea legislatiei.

ce ora este inscrisa pe procesul verbal si care erau conditiile de vizibilitate?

Politia rurala nu are atributii in aplicarea sanctiunilor prevazute in OUG 195, spre deosebire de politia locala (politia locala nu este aceeasi cu politia rurala).

Politia locala -legea 155/2010

art. 7 - j) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala;

Nu sunt inca lamurit despre diferenta dintre politia rurala si cea locala, legislatia este cam ambigua.
Conform legii 155/2010 politia locala este organizata si la nivel de comunca ceea ce presupune ca politia rurala ar fi politia locala de la nivelul comunei.

Platiti amenda la 1/2 si contestati procesul verbal pe motiv de sanctionare de catre o autoritate care nu are atributii in aplicarea sanctiunilor din OUG 195 si pe motiv de vizibilitate care nu va obliga sa purati vesta reflectorizanta.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie d0r1n27 d0r1n27 Buna ziua! Azi circulam cu bicicleta personala pe un DN inafara partii carosabile. Greseala mea a fost ca aveam doar 1 mana pe ghidon dar de ce am mare ... (vezi toată discuția)
Contestație amenda bicicleta mihaaaa mihaaaa Bună ziua ,as dorii sa știu ce șanse șanse am intr_o Contestație Un elev de 19 ani a fost amendat pentru ca se afla cu bicicleta în mers pe trotuarul ... (vezi toată discuția)
Vesta reflectorizanta...ziua ??? gigelas gigelas Buna seara, Azi,la pranz,un biciclist a fost oprit de politie si i s-au dezumflat rotile bicicletei,pe motiv ca nu purta vesta reflectorizanta. Ori,la ... (vezi toată discuția)