avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... coproprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

coproprietar

Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 art.23 si pct.a art.25 din Legea 230/2030 ? D.p.d.v. juridic este relevant numai termenul de proprietar si in cazul. unui ap. cu mai multi proprietari fiecare detinand o cota sau in si cazul in care il detin in devalmasie ?
Referitor la raspunsul dvs. la intrebarea mea anterioara si anume ca amandoi sotii sant membri ai asociatiei chiar daca a semnat numai unul, m-a derutat afirmatia dvs de la inceputul discutiei citez :"toti membri proprietari ai unui apartament trebuie sa semneze la infiintarea asociatiei":dar poate oricare dinre cei doi soti sa fie "ales",pres. de ex. ?
Toti membrii unei familii inscrisi in actul de proprietate, daca familia doreste sa se inscrie in asociatie, sunt membri ai asociatiei, trebuie sa semneze in tabelele de infiintare a asociatiei, oricare din ei pot fi alesi in conducerea asociatiei, dar......nu au un vot intreg, ci o cota-parte de vot, cu alte cuvinte o familie pentru un apartament are un vot.
Asta v-am spus mereu sub diferite forme.
In actul de proprietate este trecut numai unul din soti , deci proprietar celalant copropietar ,in acul de infiintare a asociatiei figureaza cel din act , intrebare : celalalt poate participa la adunarea generala , avand si imputernicire din partea titularului si poate solicita documente ale asociatiei ?
Sotul celui care este trecut in actul de proprietate, dar nu este trecut el insusi in acest act de proprietate, nu are dreptul de a semna la infiintarea asociatiei si deci nici nu este membru al asociatiei de proprietari.
Numai proprietarul inscris in actul de proprietate si care a consimtit prin semnatura pe actul de infiintare a asociatiei are dreptul de a alege si a fi ales.
Sotul neinscris in actul de proprietate nu este coproprietar, ci doar sot si atat. Va avea drept de proprietate numai in cazul in care moare sotul proprietar si mosteneste o parte din proprietatea acestuia.
Asta strict legal.

Dar, in cadrul asociatiei membrii unei familii pot fi considerati "proprietari", iar daca restul vecinilor proprietari ii considera demni de stima, respectabili, stiutori de carte in domeniul gospodaririi....ii si pot alege ca presedinti, cenzori, membri in comitet. Sigur, cu anumite riscuri in sensul ca ar putea fi contestati de cineva mai tipicar....
eugarizn a scris:

In actul de proprietate este trecut numai unul din soti , deci proprietar celalant copropietar ,in acul de infiintare a asociatiei figureaza cel din act , intrebare : celalalt poate participa la adunarea generala , avand si imputernicire din partea titularului si poate solicita documente ale asociatiei ?

Da, poate participa la adunarea generala fara nici o imputernicire pentru ca este coproprietra adica egal cu ccelalalt proprietar cu privire la apartament. Se mai cunosc si alti termeni in care doi au aceiasu putere: copresedinte, coautor...
Si sigur ca poate solicita orice documente ca oricare alt proprietar, pentru ca este proprietar.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Acordul de asociere intr-o asociatie de proprietari petschovschi petschovschi De citeva zile sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare. Doresc sa fiu un presedinte corect si ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)