avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinerea custodiei totale a copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinerea custodiei totale a copilului

Buna ziua! As dori sa stiu care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru obtinerea custodiei avand in vedere urmatoarele;in urma unei relatii de concubinaj care a inceput acum 5 ani si jumatate;eu atunci fiind minora; a rezultat un copil, acum in varsta de 4 ani si 4 luni, dar relatia s-a terminat acum 2 ani cand tatal copilului a abandonat domiciliul. De atunci nu plateste pensie alimentara si nici nu se ingrijeste de copil; nu are domiciliu stabil si nici loc de munca! Dat fiind faptul ca vreau sa merg impreuna cu viitorul sot si cu copilul intr-o excursie in afara tarii vreau sa stiu cum as putea obtine procura de la tatal copilului,avand in vedere faptul ca acesta nu este de acord.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:18, 24 Iulie 2012
trebuie sa il actionati in judecata, sa solicitati ca domiciliul minorului sa fie stabilit la dvs, exercitarea autoritatii parintesti sa va fie atribuita si sa solicitati si obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului raportata la venitul minim pe economie.
Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela ( adica de instanta de judecata). Regula este ca exercitarea autoritatii parintesti revine ambilor parinti. Prin urmare ambii parinti hotarasc asupra nevoilor copilului . Fata de aceasta situatie si fata de faptul ca tatal refuza sa va dea acceptul notarial ca minorul sa iasa din tara, trebuie sa va adresati instantei de judecata pentru ca aceasta sa hotarasca asupra acestui lucru. Aceasta este o varianta.

Puteti in mod exceptional sa solicitati instantei de judecata ca autoritatea parinteasca sa se exercite numai de catre d-voastra. In acest caz trebuie sa existe motive intemeiate si dovedite si mai ales trebuie ca acest lucru sa fie in interesul minorului. In acest caz tatal pierde dreptul de decizie in ceea ce il priveste pe minor pastrand doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare.

Mai puteti solicita instantei de judecata ca locuinta minorului sa fie stabilita la domiciliul d-voastra si tatal sa fie obligat la plata pensiei de intretinere. Acest lucru nu va da dreptul de iesi din tara cu copilul fara consimtamantul tatalui, dar va confera mai mult control asupra minorului si va protejeaza in viitor de diverse neintelegeri in privinta acestor aspecte.

in speranta ca am fost de folos va urez succes
Prea curand in excursie, nu plecati.
Numai daca veti exercita singura autoritatea parinteasca veti hotari singura cand iese coplul din tara si unde va locui, altfel nu. Ori veti cere acordul tatalui de fiecare data, ori va adresati instantei pt obtinerea unei hotarari care va suplini acordul pe care tatal din rea credinta, nu-l da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor sub 14 ani elenna9 elenna9 Pentru existenta tatalui,in certificatul copilului meu(trecut printr-o hatarare judecatoreasca),as avea nevoie si de acordul lui.De ceva timp imi spune ca ma ... (vezi toată discuția)
Custodie oana_veciunca oana_veciunca am un copil de 5 luni , nu mai sunt cu tatal acestuia, nu am fost nici casatoriti iar acuma l-am dat in judecata pe tatal copilului pentru custodie....la ... (vezi toată discuția)