avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... declarare exigibila a creditului- CLAUZA ABUZIVA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

declarare exigibila a creditului- CLAUZA ABUZIVA

1.) In contractul de credit initial se prevede ca daca se inregistreaza restante sanctiunea consta in majorarea dobanzii

2) Ulterior, prin act aditional se introduce urmatoarea clauza:

"... dreptul Bancii de a aplica conditiile initiale de la data acordarii creditului nu reprezinta o renuntare la vreunul din drepturile conferite acesteia prin Contractul de credit initial nr. x/zzzzz (inclusiv, dar fara a se limita la dreptul de a declara creditul exigibil si de a proceda la recuperarea intregii sume datorate),.."


3) In concluzie:
in contractul initial nu se face nici o vorbire de declararea ca exigibil a creditului in caz de plati restante

Foarte probabil Banca, dandu-si seama de omisiunea din contractul initial, incearca intr-un mod destul de viclean sa introduca pentru prima oara aceasta clauza in actul aditional.

PROBLEMA care se pune este: putem considera aceasta clauza ca fiind una abuziva ?

- debitorul, fiind persoana fizica, neprofesionist, evident ca nu a observat si a semnat actul aditional.
Problema e ca acum banca a declarat intregul credit ca exigibil.

argumente pentru clauza abuziva:
a) este o clauza prestabilita ?nu a exsiatat negociere; se induce ideea ? inselatorie ? ca aceasta clauza a exigibilitatii ar exista deja in contr initial; dar ea nu era in contr initial; in contractul initial, sanctiunea consta doar intr-o majorare de dobanda

; deci s-a incercat inducerea in eroare;

1) in aditional se spune ca contr. initial ramane in vigoare ? iar aici nu avem clauza de exigibilitate,

2) daca consideram ca se introduce acum prin aditional pentru prima data clauza exigibilitatii ? e clar o clauza abuziva, bazata pe rea credinta, inselatorie; in realitate banca stia ca nu exista nici o clauza de exigibilitate in contractul initial, dar prin viclenie a incercat sa o introduca acum prin aditional zicand ca de fapt nu e nimic nou fata de contractul initial - bazandu-se pe naivitatea consumatorului.

3) mai mult clauza exigibilitatii e abuziva deoarece obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii oblig ctr. , comparativ cu pagubele incercate de comerciant. in realitate, banca nu incearca nici un prejudiciu, deoarece are ipoteca pe imobil si interdictie de instrainare, deci are garantia ca isi poate recupera intreaga creanta - dar nu anticipat ci la termenul pentru care a acordat creditul - adicca cca. 30 de ani.

deci, in momentul de fata, exigibil nu este intregul credit, ci doar ratele restante


Multumesc pentru sugestii

[ pe forum nu scrieti va rog, cu majuscule, multumesc]



Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
Ma poate ajuta cineva ?

orice idee este binevenita ! Multumesc
Domnule,

Aceasta clauza nu este abuziva. Pentru orice intarziere mai mare de 60 de zile banca este obligata sa constituie provizion in suma de 50% din intregul credit, plus dobanda cursa pana la acel moment. Asta inseamna ca banca mai intregistreaza contabil o suma de 50% din credit pt a-si proviziona o eventuala pierdere.
Cum ati vrea dvs ca banca sa astepte 30 de ani de neplata, ca sa va execute silit cand termenul de prescriptie se implineste dupa 3 ani?

Respectati-ve obligatiile de plata, in caz contrar banca are dreptul sa treaca la executarea silita dupa ce declara scadent anticipat intregul credit. Este dreptul creditorului.

Suma disproportionat de mare? Lasati cautatul aiurea pe goagle, pe spete de clauze abuzive.
Ganditi-va ca nu platiti dobanda pana la finalul contractului in cazul in care sunteti executat mai devreme. faceti un calcul si o sa vedeti ca de fapt suma este disproportionat de mica, nu de mare. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debit achitat la termen- banca declara creditul exigibil preda stefana preda stefana dupa 3 restante la banca am primit un sms in care mi se cerea sa platesc pina pe 17.06 suma minima de 250 de lei . am platit pe 17.06 dupa care azi primesc o ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit de nevoi personale SorinM1976 SorinM1976 Buna ziua, As dori sa va intreb care este perioada maxima de neplata a ratelor care face ca intreaga obligatie de plata sa devina exigibila anticipat? Am un ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)