Sunt insarcinata in 5 luni,in luna nov-dec trb sa nasc.In primele 2 luni de sarcina am beneficiat de indemnizatie crestere copil (cc1),apoi 2 luni jumate am luat indemnizatia de somaj.L a sfarsitul lunii iulie inceteaza indemnizatia de somaj,raman descoperita 4 luni pana voi naste.Intrebarea mea este urmatoarea:Pot de la 1 august sa intru la firma ca angajata sa-mi platesc eu acele plati la stat pe care ar trb sa le plateasca patronul?Cand pot intra in concediu prenatal dupa angajare?Mai pot beneficia de indemnizatia pt cresterea celui de al 2 lea copil.dupa cele expilcate mai sus.(cc1+somaj+angajare+concediu prenatal).
1. Daca ruda dvs. nu cunoaste prevederile din Codul muncii asta nu inseamna ca nu se poate incheia un CIM cu 1 ora pe zi.
2. Codul muncii spune:
Art. 103
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Art. 104
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
...
Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
3. - Asadar nu spune nicaieri nici de 7 ore pe zi, nici de 4 ore pe zi, nici de 1 ora pe zi.
- Codul muncii spune numai ca numarul de ore lucrate cu CIM cu timp partial este inferior numarului de ore lucrate cu norma intreaga (adica 8 ore pe zi).
4. Daca ruda dvs. are dubii poate sa intrebe la ITM.
5. Pentru o ora pe zi salariul minim este de 700/8 = 88 lei.
Incepand din septembrie 2006.odata cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG55/2006,Art. 101*1. - (1)" Angajatorul poate încadra salariati cu fractiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp partial",s-a abrogat vechea reglementare prevazuta de Codul Muncii care preciza la art101(1):
(1) Angajatorul poate încadra salariaţi cu program de lucrucorespunzător unei fracţiuni de norma de cel puţin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminată sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp parţial.
Deci de atunci incepand nu mai exista un nr. de ore minim reglementat pt. un cim partial,se poate incheia cim cu timp partial de 1 ora,in cf. in prezent cu prevederea art104(1)CM:(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial
Ok.Vreau sa stiu daca se poate ca dupa angajarea mea de 2 luni la firma,postul se poate inchide,adica sa nu ramana deschis 2 ani cat voi sta eu acasa in concediu crestere copil?
Dvs.veti figura in continuare ca fiind angajata a acelei firme dar cu cim suspendat pe perioada ccc,postul se poate restructura(desfiinta) insa,dupa intrarea dvs.in concediu.
Daca mi se face contractul individual de munca din data de 1 august si eu apar inregistrata in acel program de date redisal cu alta data, adica 6-7 august,imi poate afecta o eventuala intrerupere ,adica care data a angajarii se va lua in calcul data CIM 1 august sau data 6-7 aug inregistrarea la redisal?