avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

executarea silita

buna ziua!am unele nelamuriri in legatura cu executarea silita si sper sa ma lamuriti.parintii mei au luat un credit de la banca in urma cu 4 ani.un credit de nevoi personale in valoare de 18000 de euro
timp de 2 ani si jumatate au platit lunar 325 de euro rata,apoi au ajuns in imposibilitate de plata.au intarziat cateva rate.au primit somatie de la banca in urma careia au hotarat sa vanda casa si sa plateasca creditul.au sunat si au intrebat care ar fi suma ce trebuie platita si li s-a spus ca 16000 de euro.doar ca atunci cand au mers la banca sa plateasca li s-a spus ca de fapt aceasta suma nu acopera toata datoria si prin urmare nu se inchide contul pentru ca mai trebuie platiti inca 2000 de euro catre o alta societate care a preluat datoria ultimelor rate neplatite.adica dupa doi ani si jumatate de plata a ratelor trebuiau sa plateasca tot atat cat au luat
au incercat fel de fel de negocieri cu banca dar fara succes.ideea este ca nu s-au mai platit ratele catre banca de atunci(mai exact un an),parintii mei stau acum cu chirie si au primit un telefon de la banca prin care ii anunta ca de luna viitoare vor fi executati.intrebarea mea este cum mai exact?li se va retine din salariu?si daca da,se va lua in calcul si chiria pe care o platesc?
multumesc
Cel mai recent răspuns: elenadut , utilizator 14:05, 26 Iulie 2012
Pana la urma, au vandut casa si au achitat la banca ? Au vandut casa si n-au achitat bancii sau n-au mai vandut?
Nu se tine cont de chirie la retinerea din salariu, dar pot incerca pe calea contestatiei la executare sa reduca din suma poprita
Li se va face poprire pe salariu, iar conform art 409 C pr Civ
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele le vor fi oprite in mod direct de la creditorii parintilor dvs.




au platit cei 2000 de euro in speranta ca vor reusi sa ajunga la o intelegere cu banca.pentru ca initial li se spusese ca 16000 euro acopera datoria in intregime.de abia dupa ce au platit acesti bani li s-a spus ca de fapt bancii datoreaza inca 16000.si nu,nu au platit bancii.au incercat o negociere a ratei pt ca in momentul in care au solicitat creditul situatia financiara era alta.intre timp veniturile s-au redus cu aproximativ 1200 lei,dar singura reducere pe care banca este dispusa sa o faca e de 25 de euro,care,sincer,nu-i ajuta de loc.si tot o functionara a bancii i-a sfatuit sa nu plateasca banii aceia si sa astepte.au intervenit apoi niste probleme mai mari in familie si nu s-a mai achitat nimic.
multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie banca nelutza nelutza Am avut un credit de nevoi personale la o banca luat in 2007 ianuarie pe 4 ani .Am platit pana in 2010 luna septembrie.De atunci nu am mai platit nici o rata ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu fsaromania fsaromania am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca. eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca. de la ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)