avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vechime in munca

Buna ziua!

As dori sa stiu daca concediul de cresterea copilului este considerat vechime in munca in conditiile in care am fost angajata pe perioada determinata. Mai exact, am suplinit un concediu de cresterea copilului, timp in care am ramas si eu insarcinata. Am nascut in iunie 2010, iar contractul de munca pe perioada determinata expira in august 2010. Precizez ca am beneficiat de toate drepturile cuvenite pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta pana la doi ani.

Ar mai fi o intrebare, legata de perioada cand am fost somera, adica octombire -decembrie 2008. Ce reprezinta aceasta perioada? Este considerata vechime de vreun fel?:hm:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:07, 26 Iulie 2012
Sunt asimilate stagiului de cotizare si in sistemul de pensii publice si in sistemul asigurarilor de somaj, deci vechime in munca.
OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Art.18 (7) : Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Perioada de somaj din 2008 constituie stagiu de cotizare asimilat pentru pensie.
1. Dvs ati intrat in CCC in baza OUG in baza OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului care spune:

Art. 18.
(1) Perioada în care o persoanã beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
...
(5) Perioada în care o persoanã beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.
...
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.


2. Intre timp, incepand cu data de 01.01.2011, Legea 19/2000 a fost abrogata si ilocuita cu Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

3. Asadar:
- perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie;
- perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la sanatate;
- perioada de CCC constituie vechime in munca si se are in vedere la stabilirea unor drepturi cum ar fi sporul de vechime.

4. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj numai pentru persoanele care au intrat in CCC de la 01.01.2011 de cand se aplica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

5. Perioada de somaj este perioada de stagiu de cotizare la pensie si sanatate, cu plata contributiilor de la bugetul de stat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte munca bobu_elena bobu_elena Buna ziua.Sunt in concediu crestere copil si doresc sa stiu daca se opereaza aceasta activitate la ITM ca si vechime in munca. Va multumesc (vezi toată discuția)
Somaj dupa crestere copil anke5 anke5 Buna ziua am o intrebare - am fost in concediu de crestere si ingrijire copil pana in luna octombrie, anul acesta. fetita mea s-a nascut in oct 2010. Ieri ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu daca cei doi ani cat am stat in concediu pentru cresterea copilului se considera ani de vechime pentru pensie Liliana Soltuz Liliana Soltuz Buna ziua, As vrea sa stiu daca cei doi ani cat am stat in concediul pentru cresterea copilului se considera ani de vechime. Concediul de odihna sau medical ... (vezi toată discuția)