avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC pt cel de-al 2-lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC pt cel de-al 2-lea copil

buna ziua, am nascut primul copil in 27 august 2010 si am optat pt CIC de 2 ani. in 10 iulie 2012 am nascut cel de-al doilea copil. va rog sa imi spuneti daca beneficiez de majorarea indemnizatiei pt copilul al 2-lea cu 1,2 ISR pe perioada suprapunerii CIC-urilor;
beneficiez de indemnizatie pentru perioada iulie- august 2012 daca nu reusesc sa depun dosarul la primarie pentru copilul al 2-lea pana pe 27 august (cand implineste 2 ani primul copil)?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andysor54 , utilizator 22:58, 21 August 2012
1. In CCC1 ati intrat in baza OUG 148/2005 iar in CCC2 in baza OUG 111/2010 si din acaesta cauza nu veti putea beneficia de cei 600 lei in plus pe perioada de suprapunere.

2. - Pentru a benmeficia de CCC trebuie sa faceti cerere catre angajator pentru prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pana ce al doilea copil implineste 1 an sau 2 ani (depinde ce varianta alegeti).
- Atasati la cerere o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. - Angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii CIM.
- Cu aceasta decizie si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va duceti la Primarie, unde ati depus actele pentru CC, si completati cererea pentru CCC2.

4. - Indemnizatia pentru CCC1 o veti primi pana pe 27 august (inclusiv).
- Incepand cu 28 august veti primi indemnizatie pentru CCC2.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
...
(7) În situaţia în care persoana se aflã cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi naşte un alt/alţi copil/copii sau se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dupã data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, dupã caz, a situaţiilor, suma prevãzutã la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţã nu se acordã.
...

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În situaţia de suprapunere a unei indemnizaţii pentru creşterea copilului deschisă potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare OUG nr. 148/2005, cu o indemnizaţie pentru creşterea copilului deschisă pe OUG nr. 111/2010. În acest caz se mai acordă majorarea de 600 lei prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010?

Solutie:
În această situaţie, majorarea prevăzută la art. 9 alin. (6) din OUG nr. 111/2010 nu se acordă. Conform prevederilor art. 8 alin. (7) din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, această majorare se acordă numai în cazul de suprapunere a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, apărute după data de 1 ianuarie 2011. Art.1 din OUG nr. 111/2010 stabileşte faptul că prevederile art. 2-29 din OUG nr. 111/2010 se aplică pentru naşterile produse începând cu 1 ianuarie 2011.
va multumesc pentru promptitudinea raspunsului dvs.
buna ziua,

revin cu o alta intrebare legata de durata concediului pe care va trebui si tatal sa si-l ia. am auzit din diverse surse ca daca am optat pentru 2 ani de concediu de ingrijire copil, tatal trebuie sa stea acasa cate 1 luna pentru fiecare dintre cei 2 ani (adica 2 luni).

este in regula daca optez ca tatal sa stea acea perioada la sfarsitul concediului meu de ingrijire, adica eu sa ma intorc mai devreme la serviciu, fara sa fiu penalizata dpdv al veniturilor? (eu sa primesc salariul, iar tatal indemnizatia calculata cf legii pt perioada aferenta)

care este procedura de instiintare a angajatorului si a institutiilor cu privire la acest lucru?

multumesc.
1. Nu este adevarat ce ati auzit.

2. Indiferent pentru ce varianta de CCC ati optat dvs. tatal va sta in CCC o singura luna.

3. Tatal poate sa opteze pentru ultima luna din CCC, asa cum spuneti dvs.

4. Solicitarea CCC de catre tatal acestuia se face pe baza de cerere si documente doveditoare cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

5. In situatia in care tatal copilului nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent pentru cresterea celui de al doilea copil si indemnizatie pentru cresterea primului copil sweetydelcina sweetydelcina Buna ziua.In noiembrie 2010 am nascut un copil iar in ianuarie 2012 un al doilea copil.As vrea sa stiu daca pentru cel de-al doilea copil mai primesc acel ... (vezi toată discuția)
Ccc gemeni Malex_ Malex_ Buna ziua! Am o nelamurire la care sper sa ma luminati dvs: Fiica mea sta sa nasca gemeni,este in CCC pt fiul ei de 1 an si 8 luni; -poate lua CCC ea pt unul ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil de catre tata in conditiile in care se suprapune cu ccc mama pentru primul copil AdrianMolo AdrianMolo Buna ziua, Am ajuns intr-un impas dupa o vizita la primarie in care doamnele respective nu au stiut sa ma lamureasca, aparent este un caz \\"foarte ... (vezi toată discuția)