avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna! in urma decesului sotului,sotia va beneficia de pensie de urmas?mentionez ca aceasta are in prezent pensie de handicap
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:06, 29 Iulie 2012
In cf. cu prevederile legii263/2010;
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).


Sunt prea lacunare informatiile oferite...
Pentru a raspunde concret intrebarii,trebuie sa stim daca sotul decedat era fie pensionar fie indeplinea conditiile pt.obtinerea unei pensii,cat timp a durat casatoria,daca eventual sunteti invalid gr.I/II,daca obtineti venit dintr-o activitate profesionala,daca da in ce cuantum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas? lolyy lolyy am 39 de ani. am fost casatorita 6 ani cu sotul meu care a fost pensionar. as dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas turc_alin turc_alin Care sunt conditiile si termenii pentru ca sotia pensionara sa poata beneficia, dupa moartea sotului, de 1/2 din pensia acestuia ? (vezi toată discuția)