avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE BUNURI DOBANDITE INAINTE DE CASATORIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE BUNURI DOBANDITE INAINTE DE CASATORIE

Dupa moatrea sotului, sotia are drepturi de mostenire asupra unui bun dobandit inainte de casatorie de catre sot? sau au numai copii?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 14:58, 13 Ianuarie 2009
Soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din întreaga avere lăsată de soţul decedat. Deci şi din bunurile proprii ale acestuia.

În plus, soţul supravieţuitor beneficiază şi de dreptul de abitaţie asupra casei în care a locuit (în condiţiile prevăzute de legea 319/1944 - pînă la partaj dar nu mai puţin de un an, dacă nu se recăsătoreşte şi dacă nu are altă locuinţă)

Liviu S.Bordaş
Multumesc,dar revin cu niste precizari; parintii mei au divortat, dupa care tata s-a recasatorit.Ce-a de-a doua sotie l-a parasit la scurt timp dupa casatorie,iar la ceva timp dupa aceasta, tata a decedat, neapucand sa divorteze legal de cea de-a doua sotie(nemaistiind nimic de ea). Copii nu are cu cea de-a doua sotie si asa cum va spuneam, mariajul lor a fost de scurta durata. Ce drepturi are ea la mostenire asupra bunurilor personale ale tatalui meu?
Din pacate , raspunsul meu e acelasi cu cel exprimat mai devreme de colegul meu.
Conform Legii nr.319/1944:
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;

Din punct de vedere juridic, nu are nicio importanta faptul ca la momentul decesului, sotii erau despartiti in fapt sau ca mariajul a fost foarte scurt.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Cota succesiune mars_on_line mars_on_line speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)