avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NUP si daunele penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NUP si daunele penale

Unei persoane i se da NUP pentru lovire si alte amenintari in urma unei cercetari penale, dorind acum despagubiri pentru calomnie. Cum se procedeaza? Ce despagubiri legale poate obtine in cursul unui proces de calomnie? Doreste o suma foarte mare: 50 000 euro. Se pot obtine acesti bani ca daune morale in cursul unui proces penal sau civil?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 21:04, 2 August 2012
Nu cred.
Prejudiciul moral trebuie dovedit.
Cuantifcarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare. Daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii de catre instana de judecata a criteriilor referitoare la consecinele negative suferite de cei în cauza în plan fizic sƒi psihic, importana valorilor lezate ƒsi în masura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea perceptiei consecinelor vatamarii, masura în care le-a fost afectata situatia familiala, profesionala sƒi sociala. Toate aceste criterii de cuantifcare a prejudiciului moral sunt subordonate conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare
prejudiciului real ƒsi efectiv produs victimei.
(I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala,decizia nr. 297 din 21 ianuaarie 2009)
Daca doreste un proces pt calomnie trebuie sa se adreseze instantei civile, calomnia nu constituie infractiune, daca are bani pt taxa de timbru la o astfel de suma poate sa inainteze si actiunea. Oricum nu va primi 50.000 de euro.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
ContSters178374, utilizator
CU mica precizare ca cuantumul daunele morarele nu se timbreaza, se timbreaza cunatumul daunelor materiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune materiale si morale puncuskaa puncuskaa la o vatamare corporala cu 11-12 zile de ingrijiri medicale , cam in ce cuantum sunt daunele morale si materiale? (vezi toată discuția)
Accident rutier sfinxz sfinxz am fost implicat in accident in care persoana cealalta a fost vinovata...in urma accidentului am 10 zile de la medicul legist...pot obtine daune morale, daca ... (vezi toată discuția)
Daune morale OneQuestion OneQuestion Buna ziua, In urma unei altercatii si in urma unei loviri usoare, a rezultat un certificat medico-legal cu 1-2 zile de spitalizare. La acestea, exista ... (vezi toată discuția)