avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... poate fi referendumul validat in baza art. 15 din ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

poate fi referendumul validat in baza art. 15 din Constitutie?

Cei din USL spun ca ar trebui sa se aplice art 15 din Constitutie si referendumul sa fie validat pentru ca "procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv."

[ link extern ] /

Au dreptate cei de la USL? E posibila validarea referendumului si aplicarea OUG?

Nu am gasit forum de drept constitutional, daca trebuia in alta parte postat rog un moderator sa mute subiectul unde trebuie.
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 10:29, 16 August 2012
Demiterea este faza a doua a procedurii. Prima faza este validarea referendumului care trebuie, pentru a fi valid,sa intruneasca votul a jumatate + 1 din numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente. Daca aceasta cerinta nu este satisfacuta nu se poate trece la faza a doua.
Cum ramane cu art. 15 din Constitutie?
"legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile"
Daca se tine cont de pragul de 50% +1 inseamna ca legea referendumului s-ar aplica retroactiv.
cum altii nu stiu, decat basescu stie ("carte")... chiar, cum ramane, totusi, cu art. 15 din constitutie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012? Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" 1. Se vor prezenta la urne [b]50%+1[/b] dintre alegatori? 2. Care va fi procentajul [b]Pro si Contra[/b] demiterii presedintelui? (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)