avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare apartament cedat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare apartament cedat in locul unui act cu data certa de primire CF?

Buna ziua,

am cumparat in 2010 un apartament de la un dezvoltator in felul urmator: dezvoltatorul a incheiat un antecontract cu o firma agreata de ei prin care se obliga la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv la transferul dreptului de proprietate si intabulare intr-un anumit termen. Firma in cauza a cesionat catre mine antecontractul cu toate drepturile de proprietate pentru o anumita suma care a fost achitata in termenii stabiliti de ei. Dezvoltatorul pana in prezent nu si-a respectat termenii din antecontract in sensul ca nu a perfectat contractul de vanzare-cumparare si nu a procedat la intabulare.
Precizez ca nu eram la curent ca apartamentul pe care l-am cumparat prin cesiune de antecontract facea obiectul unei ipoteci pe terenul blocului in 2010. In 2011, ipoteca a migrat pe imobil (eu am aflat in 2012 de acest lucru) si in prezent dezvoltatorul imi spune ca banca decide cine se intabuleaza din imobil si cine nu si isi declina orice responsabilitate privind o anumita data precisa de intabulare. Anumiti proprietari din imobil detin CF-ul pentru ca si-au conditionat o parte din plata apartamentului de eliberarea CF-ului.
De curand, persoane locuind in acelasi imobil cu mine, aflandu-se tot in situatie de antecontract depasit ca termen si obtinut prin cesiune au fost contactati de notarul cu care lucreaza dezvoltatorul si li s-a propus sa cedeze IN ORIGINAL antecontractul de vanzare-cumparare in schimbul unei copii legalizate a acestui act si a unui act suplimentar in care se mentioneata o data certa de intabulare pe apartament.
Precizez ca respectivii au spus ca data certa are din nou un caracter orientativ si mi-au sugerat si mie sa contactez dezvoltatorul si sa fac acelasi lucru la notarul lor.
Intrebari:
1. Este normal sa cedez la notar singurul act (antecontractul) care atesta prezenta mea in acel apartament in schimbul unui act cu data certa care din nou este orientativa?
2. Este posibil ca dezvoltatorul sa intentioneze intrarea in insolventa in perioada urmatoare si incearca un paravan de protectie (actul de data certa de intabulare) pentru o parte din cumparatori?
3. Ce optiuni am in prezent sa fortez intabularea pe apartament in conditiile unui antecontract obtinut prin cesiune?

Cu multumiri,

Cristina

Alte discuții în legătură

Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament nou aflat sub ipoteca de la dezvoltator dk88 dk88 Buna ziua, Sunt pus in fata unei situatii mai delicate pe care initial am crezut ca am prevenit-o. Am cumparat in toamna un apartament de la un dezvoltator ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament in imobil nou Cristian Cojocariu Cristian Cojocariu Buna seara. Se poate incheia un contract de vanzare-cumparare a unui apartament dintr-un imobil nou, cu toate actele gata, inclusiv cadastrul si intabularea ... (vezi toată discuția)