avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce se intampla cu datoriile colaterale ale unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

Ce se intampla cu datoriile colaterale ale unui apartament cumparat la licitatie?

Am cumparat un apartament scos la licitatie in urma executarii silite a proprietarului de catre banca creditoare.

Fostul proprietar este plecat de multi ani in strainatate , vanzarea s-a facut in absenta sa si din cate am inteles a ramas cu datorie mare neacoperita la banca, asa ca are tot interesul sa se dea disparut din Romania.

Problema pentru mine este ca fostul proprietar are datorii mari la asociatia e locatari , impozite neplatite de multi ani , datorii mari la curent , gaze.Apartamentul are si contorul electric scos. Peste tot mi se cere sa platesc datoria fostului proprietar ca sa fiu recuplata la energia electrica.Asociatia de proprietari imi cere sa platesc restanta fostului proprietar cu argumentul ca atunci cand cumperi un apartament executat silit il preiei cu datorii cu tot, ca vorba ceea daca a fost cumparat la un pret mult mai mic se pot suporta aceste mici pierderi financiare colaterale.

INTREBARE
Pot fi obligat sa platesc toate restantele fostului proprietar la utilitati, impozite, asociatia de proprietari , ptr a putea sa locuiesc in liniste in casa cumparata?

Precizez ca nu-mi permit sa platesc o firma specializata sa-l caute in strainatate si sa-l oblige la plata.
Cel mai recent răspuns: Ioana Carp , Avocat 12:06, 9 August 2012
E un risc pe care vi l-ati asumat cand ati ales sa cumparati un ap scos la licitatie. Este bine totusi ca ap a fost liber din cate inteleg, caci ar fi fost posibil sa aveti mari probleme sa intrati in posesie daca proprietarul se incapatana sa nu plece din casa.

Din pacate cu furnizorii de utilitati veti putea incheia contracte noi doar dupa achitarea datoriilor. Asa a fost intotdeauna, desi nu e corect Faptul ca nu va reconecteaza pana nu sistati datoria , va forteaza sa platiti. Cu asociatia de proprietari incercati sa ajungeti la o intelegere . Asociatia il poate actiona in judecata pe fostul proprietar.
Art 518 De la data intabularii imobilul este liber de orice alte sarcini...

Creditorii trebuiau sa isi depuna titlurile executorii penru a fi luati in considerare la distribuirea pretului de adjudecare.
Nu au facut-o sa il dea in judecata pe fostul proprietar si sa il execute ei silit.
Amenintatii si dvs cu judecata (si poate chiar o faceti cel putin cu electrica) si pt furnizorii de utilitati faceti plangere la opc si pt elecrica chiar la consiliul concurentei (abuza putin de faptul ca detin monopol pe partea de furnizare energie eu unul nestiind sa mai existe vreun alt operator)
art. 518 alin. 1 Cod procedura civila prevede ca de la data actului de adjudecare, adica de cand vi s-a transmis proprietatea, adjudecatarul suporta toate sarcinile imobilului. Pana atunci, le suporta debitorul care a fost executat silit. Prin urmare, asa cum s-a mentionat deja creditorii de la utilitati, intretinere, impozite etc nu pot pretinde plata decat de la fostul proprietar pentru toate sarcinile imobilului anterioare datei actului de adjudecare.

pentru orice cerere de plata le opuneti ca nu aveti calitatea de debitor pentru ceea ce priveste data anterioara actului de adjudecare.
daca refuza rebransamentul imobilului la retea sau sa va treaca imobilul in rolul fiscal al dvs sau pretind creante impotriva dvs- puteti sa cereti in instanta sa fie obligati sa o faca, sa se constate inexistenta creantei fata de dvs...

vorbim de o procedura speciala de transmitere a dreptului de proprietate in care nu e nevoie sa nu ai datorii la intretinere, la impozite si taxe locale.. pentru a se transmite proprietatea

Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
Ioana Carp, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie- lamuriri ipso ipso Buna ziua. Vreau sa particip la o licitatie pentru cumpararea uni apartament, organizata de D.G.F.P. \"oras\" ( nu trec denumirea orasului ) Citez: \"Bunul ... (vezi toată discuția)
Apartament act adjudecare marik79 marik79 Buna ziua, Am cumparat un apartament obtinut de fostul proprietar prin act de adjudecare( a imprumutat o suma de bani o persoana care nu a putut plati ... (vezi toată discuția)
Apartament din executari silite anonimiu anonimiu daca cineva achizitioneaza un apartament din executari silite cum intra in posesia contractului de cumparare.Cine apare ca vanzator in contract si semneaza ... (vezi toată discuția)