avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... semnatura vecini debransare energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

semnatura vecini debransare energie termica

Buna ziua,
As dori sa stiu ce pot sa fac in situatia in care doresc sa-mi montez centrala termica, intr-un apartament pe care l-am cumparat recent, iar vecinii nu vor sa-si dea acordul.De mentionat că administratorul blocului in care mai sunt apartamente cu centrala, imi pune bete in roate, spunand ca nu-mi trebuie centrala si ca o sa-i fluiere lui caloriferele. Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:48, 21 Iunie 2014
1-In situatia mentionata,administartorul de imobil nu are autoritatea si competenta sa dispuna
2-Normele in vigoare prevad in situatia debransarii de la sistemul centralizat de incalzire acordul exprimat de asociatia de proprietari prin hotarare a adunarii generale
Multumesc pt raspuns. Va rog sa-mi precizati normele in vigoare si de asemenea, daca pot sa-i actionez in judecata pe vecini pt lipsa acordului.
Incepand cu data de 21 Martie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 325/2006 - legea energiei termice - care simplifica foarte mult debransarea in sensul ca furnizorii de tip RADET nu mai pot sa impuna conditii dupa cum doresc ei.
La Capitolul - Protectia utilizatorului de energie termica - la art. 30 alin. (1) se definesc foarte clar conditiile in care se poate face debransarea si anume:
Acordul scris al asociatiei de proprietari. In acest scop asociatia va hotari, o singura data, printr-o adunare generala conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca proprietarii care doresc sa se debranseze de la instalatia de caldura a blocului astfel incat interesele de proprietate ale celorlalti proprietari sa nu fie afectate.
Acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stanga, dreapta). Acordul vecinilor se poate da direct pe cererea aprobata de presedintele asociatiei de proprietari.
Anuntarea, in scris, a furnizorului local de caldura inainte cu 30 de zile. Conditiile pe care le poate impune asociatia si, in special, vecinii de apartament sunt:
Realizarea unei surse proprii de incalzire si preparare apa calda cu instalatii si echipamente reglementate legal pe piata romaneasca conform normelor I.S.C.I.R.
Contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru incalzirea apartamentului si pentru prepararea apei calde.
Contorizare proprie pentru consumul de apa rece pentru toate instalatiile aferente proprietatii.
Evacuarea corespunzatoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
Daca proprietarul isi asuma si respecta aceste conditii asociatia de proprietari si vecinii nu vor fi afectati si nu au nici un motiv obiectiv si legal sa refuze cererea proprietarului care doreste sa se debranseze.
Debransarea se face, in afara sezonului rece, pe baza de cerere-angajament scrisa catre presedinte cu asumarea, de proprietarul care se debranseaza, a raspunderii totale fata de respectarea conditiilor impuse de asociatie si de vecini de apartament.
Prin cererea aprobata asociatia de proprietari si vecinii nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la lucrarile care se executa (conducta de alimentare cu gaze naturale si instalatia de incalzire a apartamentului care se debranseaza).
DEBRANSARE RADET


Condiţiile de debranşare sunt stipulate în următoarele acte normative:
Art. 30 din Legea nr. 325/2006
1. Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:
acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală;
acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte.
4. Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încalzire.
5. Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
6. Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Ordinul ANRSC nr. 91/2007 - art. 246, 247, 249, 251, 252, 248 alin.2
art. 246
Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele conditii cumulative:
să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act aditional, la solicitarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
să existe acceptul scris al proprietarilor spatiilor cu destinatie de locuintă sau cu altă destinatie cu care cel care doreste debransarea are pereti comuni sau plansee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea si cunosc influentele debransării asupra conditiilor de confort si de mediu din spatiile pe care le detin în proprietate;
să existe documentatia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g);
solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spatiul pe care îl are în proprietate, după debransare.
art.247
în situatia în care deconectarea se face cu intentia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizatie de construire, obtinută în conditiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât conditiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influentate si să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.
art.248
Furnizorul are obligatia de a verifica îndeplinirea conditiilor prevăzute la art. 246 si 247 înainte de a emite avizul de deconectare. (2) în cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea conditiilor legale, furnizorul este îndreptătit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.
art.249
Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.
art.251
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situatii:
se intentionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintă si nu sunt montate repartitoare de costuri;
deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spatiului cu destinatie de locuintă sau altă destinatie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.
art.252
Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părtile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociatiei de proprietari/locatari si cu acordul proprietarilor direct afectati.
în procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul că acestia au înteles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creste.
Proprietarii direct afectati sunt:
proprietarii apartamentelor care au peretii comuni cu casa scării în zona de intrare în condominiu sau la fiecare etaj;
proprietarii care au pereti comuni cu uscătoriile sau spălătoriile în care sunt montate, conform proiectului, corpuri de încălzire.

Multumesc. Am inteles obligatia asociatiei de proprietari.Dar cum obtin acordul vecinilor, daca nu vor sa-l dea de buna-voie? Din 4 unul singur a semnat( si el ca mine proaspat proprietar)
Buna ziua! sunt curioasa ce ati mai facut de atunci pentru ca astazi eu ma gasesc in aceeasi situatie! va multumesc!

Alte discuții în legătură

Reclamatie adina83 adina83 Buna ziua.As dori sa stiu unde poate fii reclamat pentru un proprietar care timp de un an de zile a inchiriat un apartament cu centrala termica, ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala termoficare, conectare ilegala gaze nicolae1.elena nicolae1.elena Buna ziua, Locuiesc la bloc in condomiu intr-un scara de bloc cu 10 apartamente .Pe scara s-au tras gaze o parte din vecini s-au conectat la gaze ilegal de ce ... (vezi toată discuția)
Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)