avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... dreptul de administrare operativa se transfera noului ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

dreptul de administrare operativa se transfera noului proprietar prin cumparea activelor

Prin licitatia publica si Contractul de Vanzare-Cumparare din anul 2000, societatea noastra X cumpara “ACTIVUL: SECTIA din localitatea "Y" formata din cladiri, utilaje si instalatii fara teren.” Contractul mai prevede ca “Dupa clarificarea situatiei juridice a terenului, Vanzatorul va transmite dreptul de proprietate asupra terenului, la cererea cumparatorului prin negociere, avand in vedere valoarea de circulatie a terenului”.Contractul este insotit de o Anexa Lista Mijloacelor Fixe pe Sectii si de un Proces Verbal de Predare a Activului. In prealabil Sectia in cauza a fost o Fabrica independenta care a fost nationalizata cu legea nr. 119 din 11 iunie 1948 cand a intrat in Proprietatea Statului Roman, si a devenit Sectie intr-o fabrica de stat mai mare. Noi am cumparat fosta Fabrica care se nationalizase si devenise doar o Sectie.

Firma mama de stat care ne-a vadut activul mai functioneaza dar acum are actionari privati.

Cladirile nu au fost niciodata intabulate in Cartea Funciara si din numeroasele noastre investigatii la Oficiul de Cadastru nu exista Carti Funciare nici pentru terenul de sub Sectie.

Pusi in aceasta postura de a nu avea nici un act pe terenul pe care faptic il aveam in folosinta, la presiunea necesitatilor legate de Autorizatia de Mediu care nu ni se acorda fara acte pe teren (mai ales pentru cariera de exploatare a argilei) am solicitat Primariei (care sustinea ca este terenul lor ) si am semnat Contractul de Concesiune in 2005 pe o durata de 49 ani pentru 13,65 ha intravilan si 15,29 ha extravilan , in total 28,95ha.

Primaria nu a facut niciodata demersuri din proprie initiativa de a se intabula cu aceste terenuri pe care ni le-a concesionat. Concesiunea a fost facuta pe premiza ca ca terenul fiind al nimanui, este al Statului Roman si deci implicit al Consiliului Local respectiv al Primariei. De retinut insa ca Primaria a concesionat terenul fara nici o formalitate premergatoare contractului de concesiune fara nici un act doveditor ca este propietar. Practic Contractul de concesiune a fost si a ramas pana in prezent extratabular.

Vazand ca Primaria nu are nici un interes sa intabuleze acest teren fapt pentru care nici noi nu am putut intabula cladirile atatia ani (desi platim impozit pe cladiri si terenul de sub cladiri si taxa de concesiune pe teren), am continuat cercetarile cadastrale si am descoperit in 2010 in Registrul de Cadastru Funciar editia 1977 al Comunei Carpinis un “DREPT DE ADMINISTRARE OPERATIVA” in favoarea “FABRICII X” pe o suprafata ma mare decat cea concesionata si anume 41,9339ha.In acelasi registru la rubrica Posesor apare “Ministerul Materialelor de Constructii”.

Din prisma acestor descoperiri am deschis mai multe procese Primariei care, nici pana azi nu poate face dovada proprietatii tabulare cu CF asupra terenului, fapt care ne impiedica pe noi proprietarii cladirilor sa le intabulam si sa continuam activitatea de productie.

In anul 2006 si 2011 Primaria a emis 3 Hotarari ale Consiliului Local (HCL) prin care de la sine putere trece tot acest teren de 41ha “in domeniul privat al Comunei”. In opinia noastra aceste HCL-uri reprezinta o incalcare grava a legislatiei care prevede ca procedura ca numai prin Hotarare de Guvern terenurile din proprietatea Statului Roman (Ministerul Materialelor de Constructii) pot trece din domeniul public al Statului Roman in domeniul public al comunei si apoi comuna poate da un HCL de trecere in domeniul privat. Mai mult Dreptul de Administrare trebuia radiat inainte de orice alta operatiune cadastrala cu acest teren.

Cu toate acestea Primaria a depus la OCPI unde s-a operat intabularea in favoarea Primariei in cartea funciara pentru 3 parcele din totalul de 18 parcele, adica pentru o suprafata de 6,9776 ha din totalul de 41,9339 ha pe care fosta Fabrica are Drept de Administrare Operativa. Pe aceste 6,9776ha pe care primaria are acum CF , nu existe cladiri insa exista Dreptul de Administrare Operativa.

Societatea noastra a depus cereri de reexaminare pentru cele 3 CF-uri, la aceasta cerere am primit respingere.

Intrebari:
1. Este "Dreptul de Administrare Operativa" un drept care ni s-a transmis automat cu proprietatea cladirilor? Suntem noi actualii titulari acestui Drept din moment ce ne identificam cu fosta fabrica pt ca avem acelasi active si acelasi obiect de activitate?
2. Avand in vedere ca nu exista CF nici pe teren nici pe cladiri se poate face 834? Fosta Fabrica a fost nationalizata (este in lista anexa la legea 119/1948) dar nu avem nici o dovada ca terenul este al statului Roman sau al altcuiva. Unii avocati sustin ca nu se poate face 834 pentru ca nu se poate dovedi cu CF ca terenul este al statului Roman.

3. Se poate face 834 fara a anula in prealabil cele 3 HCL-uri care trec in domeniul privat al comunei aceste terenuri?

3. Ce ne sfatuiti sa facem in continuare? Va rugam sa ne recomandati un avocat bun pe acest domeniu pentru ca ducem lipsa.

Alte discuții în legătură

Inscriere in cartea funciara a unui teren sanducatanas sanducatanas Am cumparat o constructie de la cooperativa de consum in anul 2006.Mi s-a spus ca terenul aferent constructiei apartine domeniului public.Primarul comunei a ... (vezi toată discuția)
Dosar cadastru ContSters50658 ContSters50658 Buna ziua! Pentru trecerea unei parti de teren proprietate publica din concesiunea unei societati in administrarea alteia, am inteles ca trebuie facuta o ... (vezi toată discuția)
Concesiune pasune comunala dia_8 dia_8 As dori sa concesionez o suprafata de teren dintr-o pasune comunala si sa-i schimb destinatia, adica sa fac o livada. Am citit insa undeva ca ar fi ilegala ... (vezi toată discuția)