avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu uzufruct si scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu uzufruct si scutire de raport

parintii mi au trecut casa bucataria si anexele impreuna cu 1500m din5000 pe numele meu,cu uzufruct pe bucataria si anexele vecine pe perioada vietii.unul din ei a decedat intre timp iar doi din frati ar dori sa ramana in bucataria si anexele atasate dupa moartea mamei,NOI am construit o alta casa in locul celei vechi,doar bucataria si anexele ramanand aceleasi.intrebarea mea este;dupa moartea mamei anexele trec sau raman pe numele meu, sau fratii pot veni cu pretentii.contractul nu are alte clauze,nici de intretinere nici altceva.IN cazul decesului mamei,la dezbaterea mostenirii cum se procedeaza?se scade partea mea din contractul de donatie?
dar daca mama ,influientata de ceilalti frati vrea ar vrea sa strice actul,tata fiind mort acum,ar reusi?
Dreptul de uzufruct se stinge la data decesului uzufructuarului.
Dumneavoastra, in acest moment, detineti doar dreptul de dispozitie cu privire la anexele asupra carora s-a instituit dreptul de uzufruct.

Uzufructuarul detine doar posesia ( jus possidendi ) si folosinta ( jus fruendi ) asupra imobilelor individualizate ( anexele de care amintiti dumneavoastra).

Asadar, dreptul de proprietate ( facand referire doar la anexele pe care vor sa le foloseasca alte persoane ) este dezgolit, atributele posesiei si folosintei fiind detinute de catre uzufructuar.( dreptul de uzufruct reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, derivat ).

Dupa decesul uzufructuarului , dreptul de proprietate va fi intregit ( dumneavoastra veti avea un drept de proprietate deplin asupra intregului imobil , cuprinzand si anexele ).

Dreptul de uzufruct, confrom Codului civil, este cesibil .( poate fi transmit, asadar , catre o terta persoana ) .

Bunul dobandit prin donatie poate fi desfiintat, reductiunea liberalitatii excesive putand fi solicitata de catre montenitorii rezervatari , in termen de trei ani de la data decesului autorului lor sau in termen de trei ani de la data cand au luat la cunostinta de perfectarea actului cu titlu gratuit.

Asadar, descendentii pot solicita instantei de judecata reductiunea liberalitatii excesive,in vederea intregirii rezervei lor succesorale.

Succes.
multumesc mult pentru raspuns!
pot vinde casa si terenul sotiei mele?poate astfel nu voi mai avea probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters252627 ContSters252627 va rog multsa ma ajutati cu un sfat.am mai scris aici pentru o lamurire la o donatie cu uzufruct viager.ma confrunt cu urmatoarea problema;impart aceeasi curte ... (vezi toată discuția)
Doar un copil are dreptul la mostenire? emilia_07 emilia_07 Eu stau in aceeasi casa cu parintii mei, cu sotul meu si 2 copii. Fiecare are baie, bucatarie, 2 camere , iar parintii mei au in plus fata de noi o bucatarie. ... (vezi toată discuția)
Succesiune ang671 ang671 buna ziua, problema este urmatoarea:apartamentul in care locuiesc este trecut pe numele cumnatului cu uzufruct la soacra mea.socrul a murit acum un an.trebuie ... (vezi toată discuția)