avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

buna ziua,
problema este urmatoarea:apartamentul in care locuiesc este trecut pe numele cumnatului cu uzufruct la soacra mea.socrul a murit acum un an.trebuie facuta succesiune?dupa decesul soacrei mele se poate ataca pe cale juridica fratele in cazul in carecumnatul nu vreasa ii dea si sotului partea lui?
va multumesc
buna ziua, am pus si eu o intrebare in data de 15 ianuarie la care nu am primit nici un raspuns.
astept cu nerabdare acest raspuns.
va multumesc.
Buna dimineata.
ce fel de contract s-a incheiat intre cumnatul dvs si socrii ? v-c, donatie, intretinere ?
Sotul d-voastra nu are dreptul la nimic din apartament daca este facut contractul respectiv cu uzufruct, daca totul a fost conform contractului, daca fratele si-a facut datoria fata de parinti (in cazul in care existau clauze in acest sens), atunci proprietatea va intra deplin in posesia fratelui dupa moartea soacrei d-voastra.

Totusi, respectivul contract ar putea fi atacabil ca fiind o donatie mascata, daca instanta se va pronunta in aceasta directie, sotul d-voastra ar putea primi 1/4 din proprietate.
Contractul de vanzare -cumparare poate fi desfiintat.


Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).







Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)