avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Sunt avocatii mediatori de drept ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Sunt avocatii mediatori de drept ?

In cartea “ MEDIEREA – O perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor “ scrisa de Freddie Strasser ( psihoterapeut) si Paul Randolph avocat pledant (barrister), lansata in Bucuresti in anul 2012 gasim la pagina 59 urmatorul text :

“ Medierea este pentru avocati ce este sexul pentru pentru tineri: toata lumea pare sa vorbeasca despre ea, toata lumea pare sa fie de acord ca este un lucru bun, dar putini au avut o experienta reala cu ea. ( Ian Walker de la Russell Jones&Walker, la Auditul CEDR privind Justitia Civila din aprilie 2000).

Din pacate citatul de mai sus continua sa fie la fel de pertinent ca atunci cand a fost folosit prima data. Conceptiile gresite si intelegerea eronata a naturii si functiei procesului de mediere continua sa infloreasca printre avocati, dar si in randul celor care nu sunt avocati. Insa medierea are relevanta pentru oricine are ocazia sa se confrunte cu un conflict nu numai avocatii. Este surprinzator si in acelasi timp dezamagitor cum atatia oameni implicati intr-un conflict stiu atat de putin despre atat de mult. Sunt inca multi avocati care cred ca medierea este o forma de arbitraj. Oamenii obisnuiti care au auzit cuvantul cred ca medierea este un pic mai mult decat un mod sofisticat de negociere. Multi considera ca mediatorul va judeca, cumva problemele celor aflati in disputa. Altii o percep ca pe un simplu exercitiu de a “ ajunge la un compromis” Dar in realitate nu este nici una dintre variante.

Medierea este o forma de solutionare alternativa a disputelor (ADR) in care o a treia parte neutra intervine pentru a facilia si a ajuta partile in conflict sa ajunga la un acord reciproc satisfacator .Mediatorul nu este nici judecator, nici arbitru; el nu este o persoana care da o sentinta, nici cineva care impune o solutie sau un acord partilor . In schimb, mediatorul actineaza pur si simplu ca o moasa, asistand la eforturile de nastere a unui acord. Mediatorul va ajuta, incercand sa identifice obiectivele si telurile comune deschizand liniile de comunicare si dezvoltand propuneri reciproc acceptate pentru a ajunge la un acord. In acest fel, mediatorul poate misca cu delicatete partile de la preocuparea privind drepturile si obligatiile, impingandu-le catre o explorare a nevoilor si intereselor – tranzitia de la o pozitie de conflict catre o pozitie in care pot forma o “ alianta care functioneaza ” .

Caracteristica esentiala a medierii a fost descrisa astfel ( Riskin 1994) :

Calitatea centrala a medierii sta in capacitatea acesteia de a reorienta partile una catre cealalta, nu prin impunerea de reguli, ci ajutandu-le sa obtina o perceptie noua si reciproca asupra relatiei dintre ele, o perceptie care va redirectiona atitudinile lor una catre cealalta. “

Tot pe acest subiect deputatul Alina Gorghiu spune ca: “ … avocatii au nevoie de cursuri suplimentare de specialitate pentru a intra in corpul mediatorilor si nu pot fi mediatori de drept. Vorbim in mod cert de doua profesii distincte, chiar daca numitorul comun este reprezentat de solutionarea conflictelor. Necesarul de calitati al unui mediator este diferit de cel detinut de un avocat sau al unui absolvent de studii juridice – este nevoie de aptitudini foarte bune de comunicare, negociere, psihologie, sociologie, retorica, relatii publice si un minimum de cunostinte juridice. “

Mediator Petru Mustateanu
Imi cer scuze , acuma am inteles de unde vine nemultumirea dnei avocat Romascanu, fiindca inteleg ca a facut cursul si considera cei 4000 de lei pierduti, sau aruncati in vant... Ok, rproblema e aceeasi si la alti colegi de-ai dansei, care au facut cursul si au vazut ca nu e ceea ce si-au inchipuit, apropo de dilema avocatilor mediatori pe care am precizat-o intr-o postare anterioara. Ii inteleg supararea dar asta e, fiindca medierea ca procedura sau profesie nu se potriveste oricui, apropo de vocatie. Si mai ales ca din spusele dumneaei de la bun inceput a afirmat la cursul cu pricina ca n-are incredere in mediere. Imi pun intrebarea de ce atunci te-ai duce si ai da bani pe un curs sau sa accezi la o profesie in care nu ai incredere, dar la intrebarea asta doar dansa are raspunsul....
Stiu din discutiile pe care le-am avut cu multi colegi de-ai mei, juristi si avocati mediatori, ca de fapt ceea ce au incercat a fost sa incerce sa ajusteze medierea la cunostintele pe care le aveau deja, cele juridice, si au constatat ca nu prea se poate fiindca medierea nu are nimic de-a face cu juridicul.... motiv pentru care nu practica medierea... Am constatat ca unii au inteles initial ca vor da ei "solutia" in biroul lor, numai ca au aflat ca de fapt aceasta trebuie sa si-o hotarasca partile, si atunci incadrarile juridice nu mai functioneaza deloc, in care erau specializati colegii nostri, fiindca nu mai esti neutru si impartial, ori avocatul prin natura profesiei lui nu este nici neutru, nici impartial... deci ... nu putea da solutii in mediere si de aici prima nemultumire. apoi a fost o intreaga discutie despre acord , ca de ce nu e titlu executoriu direct. Pai, pentru ca o intelegere amiabila intre parti nu are nimic de-a face cu coercitia, constrangerea sau obligarea cuiva la ceva. Acordul inseamna ca asta e placerea partilor si asta isi doresc ei, nu pentru ca ii obliga ceva sau cineva. E ca in cazul contractelor comerciale, e vointa lor si atat.. Apoi trebuie inteles ca acordul nu este al mediatorului, ci al partilor, iar atunci cand afirmi ca mediatorul l-a intocmit gresit, cine face asta este in eroare, fiindca mediatorul doar consemneaza in acord vointa expresa partilor, el doar redacteaza acordul...
Pe urma partile au libertatea sa mearga si sa-l autentifice sau sa obtina viza unui judecator, dar nimic nu impiedica avocatul sa-si insoteasca partea care l-a angajat, la mediator, ca sa ajute la redactarea acordului daca doreste ca acesta sa fie redactat sau a aiba forma si fondul accesibile instantei. Singurul lucru care l-ar putea impiedica ar putea fi orgoliul sau poate diplomele pe care le are....??? :))
Eei, partea buna este ca noi mediatorii n-avem nici orgoliu ( fiindca cei care au in mod clar nu mediaza), si poate nici multe diplome, dar suntem foarte eficienti. Nu stiu pe cine sperie asta, dar am vazut ca oamenii ne primesc bine si au incredere in noi.
In fapt de la asta porneste totul, de la putina incredere. Si daca avocatii ar avea si ei macar un dram , ar putea afla ca nu au de ce sa se teama de noi, fiindca noi suntem deschisi la orice sugestie din partea lor, pentru a face sa fie cat mai bine pentru oamenii care au probleme.
Se spune ca Justitia este legata la ochi... in schimb noi mediatorii nu suntem.... si oamenii au inceput sa observe asta.
Faptul ca ai facut cursul de exemplu nu inseamna deloc ca te pricepi la mediere... Medeirea se invata facand-o, nu citind despre ea. De fapt asa invata orice adult , facand nu citind. In Romania sunt destui care au citit despre mediere, isi aroga aere de cunoscatori , dar daca ii intrebi cate medieri au facut, incep sa dea din colt in colt. Chiar si din aceia care au intrat in mediere de la inceput....Si va spun ca nu mediere ca procedura in sine este dificila, cel mai dificil este sa-i convingi pe oameni, partile sa vina in mediere. Acesta este procesul cel mai dificil fiindca de 22 de ani am invata sa nu mai stam la discutii si sa ne dam in judecata pentru price. Ba chiar si avocatii "ajuta" spunandu-le partilor sa nu se duca la mediator, ca de ce sa mai dea bani si acolo si oricum medierea este egala cu 0.... Suna cunoscut stimati domni si doamne avocati ?
Norocul nostru e ca nu sunteme subordinati nimanui si singurul lucru care il poate opri pe un mediator sa medieze, este chiar el insusi.
Am scris si o carte despre Cum sa ai succes ca mediator sau Manualul mediatorului de succes. Cei interesati,, chiar si avocati , ma pot contacta. Le-o ofer cu placere..
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
Ioan Viorel Danciu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere obligatorie din 2013? D Tiberiu D Tiberiu Buna seara, Sunt din Timisoara, doresc sa aflu parerea Dvs. legata de profesia de mediator. Conform unor modificari legislative relativ recente, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)