avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie concediu medical

o persoana reincepe serviciul dupa ce a stat un an in crestere copil, iar in prima luna de munca se imbolnaveste si isi ia concediu medical. Care este baza de calcul a CM? ( dupa parerea mea nu i se poate plati CM pt. ca nu are baza de calcul, desi are stagiu asimilat )
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:37, 6 August 2012
1. - Baza de calcul este formata din lunile in care a fost in CCC.
- Perioada de CCC este stagiu de cotizare la pensie si sanatate contributiile fiind platite de la buget.
- Va aduce o adeverinta de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala cu indemnizatia din fiecare luna.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, ...
...
Cf.art10din OUG158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până lalimita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţiapentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), seconstituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului decotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:

a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8
alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute
la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul
copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şicompletările ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cuvârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. c).


Deci intra in baza de calcul indemnizatiile lunare de crestere copil din 6 luni anterioare concediului medical.(daca concediul a intervenit chiar pe parcursul primei luni de serviciu)
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu medical dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani marianabacescu marianabacescu Acordare concediu medical pentru sarcina si lauzie dupa incetarea concediului crestere si ingrijire copil pana la 2 ani. Care este stagiul de cotizare in cazul ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul indemnizatie concediu medical daniela.ilea daniela.ilea in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil ,care este baza de calcul care se ia pentru calculul concediului medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)