avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va rog sa ma ajutati cu niste informatii, este urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va rog sa ma ajutati cu niste informatii, este urgent

Sotul meu a fost condamnat in anul 1994 la o pedeapsa de 2 ani cu suspendare, in anul 1996 a fost condamnat la 1 an si 3 luni, si judecatorul a adunat cele doua pedepse, rezultand 3 ani si 3 luni cu executare in penitenciar. Sotul a executat o parte, si i-a ramas cu rest de 409 zile. In anul 2003, a mai fost condamnat la o pedeapsa de 7 luni pentru ultraj. A executat 6 luni, cu un rest de 41 de zile, fiind eliberat la data de 19.09.2003, cu un rest de 41 de zile.
Intrebarea mea este, care e termenul de reabilitare si de cand curge? Dupa calculele mele curge de la 30.10.2003. Si care e termenul de reabilitare? Am citit ca in cazul cumulului aritmetic e fie jumate din pedepsele adunate, fie jumate din pedeapsa cea mai grea. Deci va fi 4 ani plus jumate din 3 ani si 3 luni, sau jumate din 2 ani? Daca a fost condamnat in data de 19.11.2008 (deci nu in termenul de reabilitare, ci dupa), de catre o alta judecatorie, mai poate fi reabilitat?
Vreau sa stiu pentru ca daca se respinge cererea de reabilitare nu putem decat peste 3 ani sa introducem alta :(.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 20:14, 14 Ianuarie 2009
Conform codului penal:
Art. 135
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
a) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
b) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
c) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
d) in cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoare.
Procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute in acest articol.

Calculul termenului de reabilitare
Art. 136
Termenele prevazute in art. 134 si 135 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.
In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.

Conditiile reabilitarii judecatoresti
Art. 137
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare in intervalul prevazut in art. 135;
b) isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.
Cand instanta constata ca nu este indeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

Reinnoirea cererii de reabilitare
Art. 138
In caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o noua cerere decat dupa un termen de 3 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dupa un termen de 2 ani in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani si dupa un termen de un an in celelalte cazuri; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii.
Conditiile aratate in art. 137 trebuie sa fie indeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.
Cand respingerea cererii se bazeaza pe lipsa de forme, ea poate fi reinnoita potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.

Anularea reabilitarii
Art. 139
Reabilitarea judecatoreasca va fi anulata cand dupa acordarea ei s-a descoperit ca cel reabilitat mai suferise o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare.

Cred ca puteti trage singura concluziile ca e destul de clara legea...
NU este clara cu privire la calculul termenului in cazul unor pedepse cumulate aritmetic, si nici daca savarsirea unei infractiuni in termenul de reabilitare (fara sa existe condamnare) determina respingerea cererii.
Va multumesc pentru efortul de a cita din cod, oricum.
Fara condamnare nu exista infractiune (conform 5 ind. 2 cod proc. penala - prezumtia de nevinovatie) si nu are cum sa fie intrerupt termenul de reabilitare decat daca se constata prin sentinta definitiva ca s-a savarsit o infractiune in interiorul acelui termen... reabilitarea se calculeaza de la momentul executarii sau considerarii ca executata a pedepsei (totale) si nu are nici o legatura cu calculul ei...
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare judecatoreasca. florinx63 florinx63 Am primit o condamnare de 3 ani cu executare pentru inselaciune (am emis un BO fara sa am disponibil in cont), am executat pedeapsa in perioada mai 2002 - mai ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)