avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere+plangere penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere+plangere penala

Buna ziua.
Am depus o plangere penala impotriva unui angajat de al nostru, pt o infrcatiune savarsita la firma.
Dupa ce am depus plangerea penala la 2 saptamani l am concediat pentru acelasi motiv acre este si in plangere.
Acum ma ameninta ca ma da in judecata si ca va castiga 100 % deoarece nu aveam dreptul sa l concediez din moment ce am depus plangere penala, cica trebuia sa astept sa fie judecat, sa se emita o solutie de catre parchet sau judecatorie privind plangerea penala si abia dupa aceea sa fac cercetare disciplinara si sa l concediez .
Are dreptate?
ce sanse are sa castige un eventual proces in instanta?
Cel mai recent răspuns: nhycompany , utilizator 11:20, 8 August 2012
in general sunt de acord cu dumneavoastra dar speta mea este un pic mai complicata.
Va explic in mare cam despre ce este vorba.
Am o firma de contabilitate.
Unul dintre contabilii mei a deschis o firma pe numele unui prieten de al lui evident cu acordul tacit al prietenului.
Eu in momentul concedierii nu stiam ca are de a face cu aceea firma nou infiintata.
Din spusele ei afacerea era in proportie de 80 % al ei, doar ca nu a deschis pe numele ei deoarece a inteles gresit regulamentul intern unde scrie ca atata timp cat lucreaza la firma mea nu are voie sa fie nici asociat nici adm intr o firma care are obiect de activitate contabilitate sau consultanta.
Acesta a fost motivul pt care a infiiintat firma pe numele unui prieten.
Acest prieten la aproximativ 2 luni de zile dupa inceperea activitatii a vrut sa scape de ea si sa ramana singur cu afacerea.
Or fi avut ei ceva conflict personal de s a ajuns la acest lucru.
Ideea este ca acest prieten a venit la mine si a reclamat faptul ca, contabila mea a facut un transfer prin internet banking de pe firma lui pe contul angajatei fara acordul ei, si a mai sustinut ca nu au avut nici un fel de relatii de afaceri.
Din pacate actele aratate de angajata mea nu confirma acest lucru, si nici martorii, ci din toate actele rezulta ca ei au trebuit sa aiba un mandat tacit, o intelegere verbala, iar aceste acte sunt sustinute si de martori.
de exemplu toate contractele cu clientii si furnizorii veneau pe numele ei, din spusele martorilor (parteneri de afaceri clienti furnizori) acestia nici nu cunosteau cealalta persoana care acuza, ci erau ferm convinsi ca angajata mea este proporietarul afacerii.
La toate facturile de achizitii, vanzari, ca si delegat figureaza angajata mea, etc.
Deci ceva e putred la mijloc, si am banuiala ca angajata mea a avut dreptate, si prietenul ei a minit de la inceput.
Eu cred ca in cadrul procesului penal va putea demonstra cu lejeritate existenta unui mandat tacit, si implicit nevinovatia ei.
Ea a fost acuzat ca a transferat o anumita suma fara acordul prietenului.
De asta mi e frica daca se dovedeste in cursul procesului penal ca intradevar angajata mea este nevinovata atunci concedierea este cat se poate de ilegala dupa parerea mea, sub orice aspect, penal sau legislatia muncii.
Caci daca se dovedeste ca fapta a fost comisa fara vinovatie atunci concedierea nu are nici un temei nici macar sub aspectul muncii.
Eu am depus deja cerere de retragere a acuzatiei la judecatorie dar nu s a luat in considerare, si se judeca in continuare.
Dupa ce a fost interogat partea vatamata din pacate a reiesit din declaratia dansului ca totul era o minciuna, si cele declarate la judecatorie sunt total contrare celor declarate la politie.
Inteleg partial cele scrise de dvs.: pricep pentru ce ati facut plangerea penala, insa nu mi-e clar de ce ati concediat-o (pentru transferul suspect de bani sau pentru "incompatibilitatea" din RI).

Oricum, problema dvs. cu concedierea nu vine din "penalul tine in loc disciplinarul", ci mai degraba din alta parte (lipsa faptei, lipsa vinovatiei, sau vicii procedurale la ancheta).

Unele opinii (majoritare) recunosc dreptul unitatii de a-si retrage decizia de concediere (cu toate consecintele: poate amenda la ITM, plata salariilor retroactiv).
Si daca nu v-o retrageti, si pierdeti litigiul, veti fi cam in aceeasi situatie (+/ - cheltuieli de judecata, dar acestea sunt putine fata de salariu)...
am concediat o pentru transferul suspect de bani.
Nu exista incompatibilitate, deoarece regulametul intern se refera doar la firme cu obiect de activitate contabilitate iar obiectul lor de activitate e cu totul alta, deci nu exista incompatibilitate.
A fost concediata pt transfer.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Art 52 lit c codul muncii MihaiCL MihaiCL Buna seara. Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului? Sau poate inlocui acest ... (vezi toată discuția)
Sfat bryan bryan un angajat paraseste locul de munca in timpul serviciului fara sa anunta nimic. Eu ca angajator pot sa propun desfacerea contactului de munca conform art.264 ... (vezi toată discuția)