avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere platite

Bună ziua,
Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoarea întrebare:
conform Codului muncii angajatul are dreptul la 5 zile libere plătite pentru căsătorie.
Cum va fi pontat în zilele respective (co sau program normal) şi dacă se calculează zile calendaristice sau lucrătoare? Nici Codul muncii şi nici societatea nu a menţionat în ROI dacă vor fi lucrătoare sau calendaristice. Cum este corect?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 09:52, 29 August 2014
Daca sunt platite, atunci nu pot fi decat zile lucratoare. Se ponteaza lucrat sau cu un cod al dvs. (la firma unde lucrez folosim LP, de la liber platit), care sa insemne ca pe acele zile se va plati salariul cuvenit. Pe aceste zile nu se acorda tichete de masa, daca firma da asa ceva.
atentie. Codul muncii nu mentioneaza ca angajatul are dreptul la x zile libere, pentru nu stiu ce eveniment, ci numai contractul colectiv de munca si regulamentul intern, aplicabil angajatorului.
Prin art. 152 din Codul Muncii, republicat se mentioneaza:
"Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern."
In plus numai prin:
1. HG 1364/2006 se stabileste 1 zi libera platita pt donatorii de sange;
2. Legea 210/1999, stabileste ca tatal care a urmat un curs de puericultura are dreptul la 10 zile libere plattite, la nasterea unui copil.
In aceste cazuri, zilele libere platite sunt doar zilele lucratoare, iar salariatul beneficiaza de drepturile salariale aferente.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
SimonescuC, utilizator

Intr-adevar salariatii trebuie sa primeasca zile libere platite pentru evenimente de familie dar acestea se aproba de la angajator la angajator prin CCM sau RI.
Art. 152din codul muncii republicat
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
De regula aceste zile sunt lucratoare ,se ponteaza cu 8 ore si se platesc in aceleasi conditii ca pentru munca prestata.
Multumesc tuturor pentru raspuns
Toate cele bune
Buna ziua!
Eu lucrez la o firma cu probleme financiare si de aceea avem cate 4 zile de CFS/luna "la cerere". In contractul colectiv de munca nu scrie de cele 10 zile suplimentare pt cei care au absolvit cursul.
Am facut cursul de puericultura. Pt alti colegi care au cerut cele 10 zile in plus de concediu platit cica le-ar fi "demosntrat" d-na de la juridic ca nu are cum sa le ofere firma.
Care este adevarul? Legea primeaza in fata juridicului din firma sau firma/d-na este atotputernica? Sau nu vor sa le plateasca din banii firmei?
Cum ii pot convinge si eu cand ajung sa depun cererea peste maxim 5 saptamani cand ar fi termenul de nastere?
Daca se decide in final sa imi accepte si vor sa imi suspende contractul in revisal pt cele 10 zile suplimentare platite, cu ce ma va afecta la salariu sau la pensie?
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)