avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere platite

Bună ziua,
Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoarea întrebare:
conform Codului muncii angajatul are dreptul la 5 zile libere plătite pentru căsătorie.
Cum va fi pontat în zilele respective (co sau program normal) şi dacă se calculează zile calendaristice sau lucrătoare? Nici Codul muncii şi nici societatea nu a menţionat în ROI dacă vor fi lucrătoare sau calendaristice. Cum este corect?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 09:52, 29 August 2014
Legea primeaza , nu ce spune dna respectiva.

Legea 210/1999 prevede:
Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.

(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
....
Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal si normele metodologice din 11.04.2000 va dau aceste drepturi, numai daca indepliniti conditiile mentionate in aceastea.
Asa cum veti constata din textul de mai jos, extras din lege si normele de aplicare, angajatorul va suporta plata acestor drepturi la nivelul salariului dvs.:

"Art. 1. - (1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta.

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210... din 10/04/2000 :
Art. 1. -
Titularul dreptului la concediu paternal, prevăzut la art. 1 alin. (2) din lege, cu durata de 5 zile lucrătoare, este tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul este născut din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
Art. 2. - (1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210... din 10/04/2000 :
Art. 3. -
(1) Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare şi de finanţare a unităţii în care el îşi desfăşoară activitatea.
(2) Prin unitate, în sensul prevederilor alin. (1), se înţelege persoana juridică sau fizică, după caz, în beneficiul căreia prestează activitate salariatul asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210... din 10/04/2000 :
Art. 2. -
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210... din 10/04/2000 :
Art. 4. -
(1) Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului."

Suplimentarea nr. de zile cu inca 10 zile sunt reglementate la art 4 din legea nr. 210/1999 va da acest drept:
"Art. 4. - (1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Punere în aplicare Art. 4. prin Normă metodologică de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210... din 10/04/2000 :
Art. 6. -
(1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condiţiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
Art. 7. -
(1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.
(2) Cursul de puericultură va fi ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.
(3) În urma verificării noţiunilor dobândite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
(4) În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului în condiţiile prevăzute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor prevăzute la alin. (1) şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului de familie."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)