avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Memoriu pentru grupa I de muncã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Memoriu pentru grupa I de muncã

Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .

Cu multumiri C. T.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
toma st, utilizator
Multumesc domnule Carp...dar totusi, ce e de facut ? Memoriul / petitia catre Ministrul Muncii si Protectiei Sociale in vederea elaborarii unei Initiative Legislative prin care sa ni se recunoasca reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data in perioada cind am muncit in acele conditii si nu cum a fost hotarita ulterior, e calea gindita de mine ca fiind cea mai agreabila. Fie efortul asta chiar si numai pt. cele 3 luni cit trebuia sa mai fie valabila Legea 19/2000.
Parerea mea.

Nu cred,ca un memoriu va conduce la modificarea legii.Puteti incerca.

O sansa ar fi,daca s-ar putea ataca prin Avocatul Poporului, la Curtea Constitutionala ca neconstitutional,un anumit articol din lege.Articolul ar fi,158(1)din legea 263/2010.


Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.


Acest articol,nu este in concordanta cu articolul 100(b)


Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:


b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;

Asadar,ca punctaj suplimentar se acorada 50% ca la conditii speciale(art.100)dar ca reducere a varstei,ca la conditii deosebite(art.158).

Fac precizarea ca eu nu sunt jurist,ca este parerea(interpretarea)mea,pe care nu o impun nimanui.







Multumesc domnule Carp. Oare, ati deschis o cale pt. discutii ?... Astept parerea unor juristi. Multumesc.
A trecut un an de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor. Oare mai poate fi sesizat Avocatul ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
toma st, utilizator
Urmaresc cu mare atentie acest topic. Sunt foarte interesante precizarile Domnului Carp. Eu am urmat, cumva, aceasta cale, adica cea prin Avocatul Poporului. Era vorba de redarea / recunoasterea stagiului potential pentru pensiile de invaliditate cu gradul III. Propunerea nu era a mea, dar am vrut s-o sustin. A fost adoptata de Senat, tacit, din noiembrie 2011. Nu s-a mai discutat de ea, Senatul nu a reluat-o, Camera Deputatilor...nici prin gand. Avocatul Poporului nu m-a sprijinit cu nimic, mi-a dat numai niste sfaturi care nu m-au ajutat la nimic.
Apreciez efortul Dvs, Domnule Toma. Mergeti inainte! Mult succes!
Chiar aveam nevoie de o incurajare. Cred ca sint multi in situatia mea si pe care ii astept sa faca si ei demersurile necesare. Deocamdata sa ne aflam calea. Multumesc d-le Raser.

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna seara, va rog ce norme juridice echivaleaza grupa 1 de munca cu conditii deosebite de munca conform legii 263/2011 si in acest caz la ce varsta ma pot ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca s-a transformat in grupa ii de munca? nina55 nina55 am lucrat 7 ani in gr 1 de munca si pe4 ian 2012,a dus adeverinta la casa de pensii pt recalcularea deciziei si mi sa spus ca de la 01.01.2012 grupa 1 se ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)