Nerestituirea unei sume de bani ar putea constitui infracţiunea de abuz de încredere , însă doar în situaţia în care suma de bani nu a fost dată cu titlu de împrumut, ci , de pildă , pentru ca Y să îi achite o factură lui X sau să-i cumpere un anumit bun. X nu a respectat înţelegerea , însuşindu-şi suma de bani şi refuzând a o restitui.
Cât priveşte sumele de bani împrumutate, pentru recuperarea lor este necesar să se acţioneze în civil , dacă persoana împrumutată refuză restituirea . Pentru a avea câştig de cauză , împrumutătorul trebuie să acţioneze în termenul general de prescripţie şi să facă dovada împrumutului , prin înscris.
Buna.Este un banc cu avocati care suna cam asa:Unui avocat ii este cerut sfatul de catre un camatar:
- Cum imi pot primi cele 30 milioane inapoi de la Ionescu daca eu mi-am pierdut chitanta de imprumut?
- Scrieti-i o scrisoare si spuneti-i sa va trimita odata cele 60 milioane imprumutate.
- Bine dar eu i-am imprumutat doar 30 milioane!
- Tocmai asta vrem sa obtinem de la el, o dovada scrisa ca va datorteaza doar 30 milioane...
Lasand gluma la o parte,aveti posibilitatea sa-i faceti plangere penala pt amenintare sau eventual pentru inselaciune.Ar putea fi inselaciune in cazul in care el a stiut de la inceput ca n-o sa va mai dea banii si a actionat cu o intentie specifica.Mai puteti de asemenea sa intentati o actiune civila pentru recuperarea banilor dar in acest caz aveti nevoie de inscrisuri pentru a dovedi datoria daca suma este mai mare de 2.5 mil lei vechi.Daca suma este de 2.5mil sau mai mica,aveti la indemana orice mijloc de proba.
~ final discuție ~