Acum trei ani in 2005 am cumparat un apartament cu chitanta de mana intitulata "Contract", in care se prevedea obiectul si pretul.
In opinia mea vanzarea era perfectata, intrucat legea nu interzice decat instrainarea terenurilor prin acte private.
Cu toate acestea nu am putut sa intabulez apartamentul, desi l-am preluat in stapanire si de atunci stau in el.
M-am adresat instantei si am obtinut in 2008 o hotarare care tine loc de act de v/c. Abia acum incepe problema mea: La momentul intocmirii chitantei eram casatorita, iar acum la pronuntarea hotararii care tine loc de v/c sunt divortata cu acte in regula!
Intrebarea mea este: cum se socoteste acel apartament, bun comun dobandit in timpul casatoriei, sau bun propriu intrucat s-a dat hotararea finala care tine loc de act abia dupa divort?
Chiar si asa cum a argumentat bine Themis din punct de vedere juridic, tot veti avea probleme intrucat dreptul de creanta va intra la partaj.
Deci, nu ati scapat de tot.
Instanta va stabili pe baza de probe care este situatia de fapt cu privire la sumele de bani respective.
Aveti insa avantajul ca imobilul va apartine dvs.
Daca in hotararea judecatoreasca apareti doar dvs. ca si proprietar, fara a se face vorbire in nici un fel despre sotul dvs.(sau contributie comuna eventual) , daca in acea "chitanta/contract" incheiata in timpul casatoriei apare doar numele dvs., parerea mea este ca fostul sot nu ar putea dovedi peste cuprinsul inscrisului ca ar avea un drept de creanta.
Si, zic eu, dreptul de creanta al fostului sot, presupunand ca ar exista, poate ca ar fi prescris!
Fostul sot ridica in prezent pretentii?
Parerea mea este ca sotul daca a contribuit cu bani isi va obtine dreptul, in masura in care va dovedi.
Procesul nu va fi simplu.
Prescriptia nu va opera.
Se vor judeca pe fond pe acest aspect.
Castig partaj
loricica79
am cump in 99 un ap cu chitanta de mana de la o persoana cand am divortat de fostul sot am castigat ap la partaj cu diferite probe si martori....am hotarare ... (vezi toată discuția)