avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cumparat cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cumparat cu chitanta de mana

Acum trei ani in 2005 am cumparat un apartament cu chitanta de mana intitulata "Contract", in care se prevedea obiectul si pretul.
In opinia mea vanzarea era perfectata, intrucat legea nu interzice decat instrainarea terenurilor prin acte private.
Cu toate acestea nu am putut sa intabulez apartamentul, desi l-am preluat in stapanire si de atunci stau in el.
M-am adresat instantei si am obtinut in 2008 o hotarare care tine loc de act de v/c. Abia acum incepe problema mea: La momentul intocmirii chitantei eram casatorita, iar acum la pronuntarea hotararii care tine loc de v/c sunt divortata cu acte in regula!
Intrebarea mea este: cum se socoteste acel apartament, bun comun dobandit in timpul casatoriei, sau bun propriu intrucat s-a dat hotararea finala care tine loc de act abia dupa divort?
Cel mai recent răspuns: kyrradan , utilizator 19:53, 18 Ianuarie 2009
Singurul argument în privinţa prescripţiei ar fi acela că prescripţia nu curge între soţi. Deci, trebuie văzut timpul scurs de la data desfacerii căsătoriei.

Eu ma gandeam asa: prescriptia dreptului la creanta nascut in patrimoniul sotilor, debitor al acestei prescriptii fiind promitentul-vanzator.
In functie de contract sotul poate obtine ceva daune sau, cine stie...
Adica nu vorbesc despre o prescriptie intre soti...
Multumesc tuturor pentru opiniile formulate. Parerile sunt destul de impartite, astfel incat ma simt nevoita sa revin cu mai multe detalii pentru a lamuri definitiv la ce sa ma astept.
- Contractul din 2005 suna cam asa (fiind scris de mana vanzatoarei, fara martori) : "subsemnata..., vand lui cutarica (adica eu) apartamantul cutare, compus din x camere si terenul afarent de 22 mp, ce revine respectivului apartament, contra sumei de ... pe care am primit-o in intregime azi data...." urmand semnatura ambelor parti.
- Intrucat matusa a plecat din tara si nu a mai putut sa-mi faca actele la notar, am fost nevoita sa apalez la justitie care sa emita o hotarare care sa tina loc de act de v/c. Eu am deschis actiunea si doar eu figurez in hotarare, care din pacate nu este inca redactata si nu o pot prezenta...
Problema e ca eu am platit pretul in 2005, din banii mei si imediat m-am mutat singura in apartament, deoarece casnicia deja incepuse sa scartzaie.
Partajul deja s-a incheiat la instanta de fond, dar sotul nu a cerut includerea acestui apartamant in masa succesorala si nici suma de bani achitata de mine, stiind ca nu am actele in regula. Exista doar simpla chitanta, care era la mine, iar el nu o putea dovedi decat din auzite. Acum, cand nu stiu cum a aflat ca am castigat, mai poate face acest lucru acum, la recurs?
Aceasta era in final esenta framantarilor mele!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Castig partaj loricica79 loricica79 am cump in 99 un ap cu chitanta de mana de la o persoana cand am divortat de fostul sot am castigat ap la partaj cu diferite probe si martori....am hotarare ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare avocat nicomaz nicomaz buna ziua as avea o nelamurire va rog se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul? precizez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)