avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Este cumva corect asa deoarece mandatarii nu se prea pricep la drept decat daca sunt profesionisti.
Insa in civil exceptiile invocate in scris pot decide soarta procesului si in civil aproape ca nu se mai vorbeste...
nu asta cred ca este problema ci cu mandatarii care nu sunt avocati, chiar daca au studii juridice .....si membrii in barou
pe urma o noutate este ca se introduce obligativitatea angajarii avocatului in orice recurs, inca de la redactarea cererii
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Eu cred ca se va ajunge la asistenta juridica gratuita.
Am indoieli serioase ca oamenii in marea lor majoritate vor plati avocat.
sets ca si cum ai spune ca nu au bani pentru notar....si acolo nici macar nu au interese contradictorii....daca judecatorii le vor spune ca este obligatoriu vor angaja avocat, mai alesc ca , la recurs este prevazuta sanctiunea nulitatii cererii....prin urmare este prevazuta si sanctiunea

in ce priveste asistenta juridica gratuita stiti prea bine ca se acorda in cazuri extreme...majoritatea celor care motiveaza ca nu au posibilitati de a angaja un aparator nu se incadreaza de fapt in ipoteza legala...
Chestiunea ca au bani pentru notari este foarte veche si de atunci si pana acum nimic nu s-a schimbat.Nu cred ca se va schimba nici in viitorul apropiat...

In noul context legislativ sunt de parere ca se va largi sfera dreptului la aparare gratuit.
Este adevarat ca pana astazi este asa cum ziceti, dar in viitor eu cred ca nu va mai fi asa...
Nu m-a interesat in mod special acest aspect ca sa ma interesez...este doar o simpla presupunere...bazata pe ceea ce este in Romania...

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)