avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... executarea silita a unei hotarari arbitrale , ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

executarea silita a unei hotarari arbitrale , pronuntata in romania , in alt stat ue

am o hotarare pronuntata de curtea de arbitraj comercial international , prin care o firma din italia , este obligata sa-mi plateasca o suma considerabila
cum pot obtine executarea silita a acestei hotarari ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 15 Ianuarie 2009
Buna ziua,

executarea se va efectua in Italia, dupa legislatia lor.
Va pot pune in legatura cu avocati din Italia - firma noastra avand o colaborare cu mai multe societati de avocatura italiene.
Ma puteti contacta la tel. 0788 599 032.

Cu stima,
av. Costi Boncu
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
Boncu Constantin, Avocat
in cazul hotararilor arbitrale nu e aplicabil Regulamentul (CE) 44/2001 ?
am bunuri ale societatii italiene aflate in depozitul meu , retinute pentru garantarea platii , cum as putea sa le valorific ( in contract scrie ca raman proprietatea lor) ?
va multumesc
ENGFULL a scris:

in cazul hotararilor arbitrale nu e aplicabil Regulamentul (CE) 44/2001 ?
am bunuri ale societatii italiene aflate in depozitul meu , retinute pentru garantarea platii , cum as putea sa le valorific ( in contract scrie ca raman proprietatea lor) ?
va multumesc



În cazul în care sentinţele arbitrale nu se execută de bună voie, ele se aduc la îndeplinire prin executare silită, fie în statul unde a avut loc pronunţarea, fie, uneori, pe teritoriul altui stat. Sentinţa arbitrală pronunţată într-un stat şi invocată într-altul, devine în acesta din urmă sentinţă arbitrală străină.
Cadru juridic convenţional:
- Convenţia pentru recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine, New York, 10 iunie 1958, la care România a aderat prin Decretul nr. 186/1961.
- Conventia europeană de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961, ratificată prin Decretul nr. 281/1963
- În domeniul recunoaşterii şi executării sentinţelor arbitrale sunt aplicabile şi prevederile convenţiei/tratatului bilateral încheiate de România cu Italia.
Transmiterea cererilor de recunoaştere şi executare se efectuează:
- fie în baza Convenţiei Naţiunilor Unite de la New York din 1958, fie în baza Convenţiei europene de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961
- fie în baza convenţiei/tratatului bilateral (în funcţie de opţiunea statului – parte), dar cu respectarea întocmai a procedurii prevăzute de convenţia/tratatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila ENGFULL ENGFULL o hotarare arbitrala pronuntata in romania trebuie apostilata pentru a fi pusa in executare in italia ? (vezi toată discuția)
Anulare procura consulat pentru vanzare apartament pfmv pfmv In septembrie 1994 am facut o procura la consulatul roman din Belgia impreuna cu sotia mea, cetatean strain, pentru vanzarea unui apartament in Bucuresti catre ... (vezi toată discuția)
Recunoastere hotarare judecatoareasca romana in canada cassy cassy buna seara ! care sunt pasii care trebuie urmati pentru ca o hotarare de divort pronuntata in romania sa fie recunoscuta in canada ? respectiv cum poate fi ... (vezi toată discuția)