avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare cheltuieli intretinere in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare cheltuieli intretinere in instanta

Buna ziua

o asociatie de proprietari a facut o sedinta cu restantierii din bloc, in cadrul careia acestia si-au luat un angajament de plata. nu toti l-au respectat si acum asociatia doreste sa ii dea in instanta pentru recuperarea cheltuielilor si a penalitatilor de intarziere.
in baza caror prevederi legale se poate demara o atare actiune?

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 11:05, 13 August 2012
Studiati cu atentie dispozitiile L nr 230/2007
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Interventie moderator

Consultati primul topic din sectiunea noastra Documentatie specifica asociatiilor de proprietari si veti gasi acolo ce va intereseaza.
va multumesc mult.
O zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie fara presedinte apt4bm apt4bm Buna, asociatia de proprietari in blocul nostru a fost infiintata in 2001. de atunci cei care apareau trecuti ca membrii ai comisiei de cenzori au vandut ap ... (vezi toată discuția)
Masuri impotriva datornicilor leeadar leeadar in scara sunt proprietari datornici,cu lunile,si anii,care culmea ironiei isi permit modificari si renovari in apartamente. intrebat,de ce nu se iau masuri ... (vezi toată discuția)
Buna seara - fișele posturilor Cristescu Laura Cristescu Laura Imi puteti spune va rog, ce atributii are femeia de serviciu la o scara de bloc? Dar administratorul, presedintele, gospodarul si comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)