avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale EMITERE DE CEC IN ALB CA GARANTIE-RISCURI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

EMITERE DE CEC IN ALB CA GARANTIE-RISCURI

Buna seara.
Am o firma de prestari servicii paza, si un potential beneficiar imi solicita sa ii emit un cec in alb, pentru a il putea utiliza in situatia in care va avea vreun prejudiciu din vina agentilor firmei mele.
Mentionez ca urmeaza sa fie trecut in contract acest aspect(emiterea cecului in alb ca garantie), si totodata, va fi mentionat si faptul ca, in cazul in care beneficiarul meu nu are dreptul sa duca la banca cecul meu in alb, decat dupa ce se semneaza intre el si mine un proces verbal de constatare, prin care eu sunt de acord ca a fost prejudiciat cu suma de....din cauza agentilor mei. In caz contrar, cec-ul in alb dus de catre el la banca ar fi nul. Mai mult, beneficiarul va face o adresa catre banca mea, prin care va anunta ca orice cec adus de catre ei la banca e nul daca nu e insotit de procesul constatator semnat de el si de mine.
Acum, parerile sunt impartite- avocatul meu zice ca sunt acoperita, banca mea zice ca sunt nebuna sa emit un cec in alb ca si garantie, pentru ca pe ea, banca, nu o intereseaza ce e in spatele cecului, si e obligata sa il achite in momentul in care ii este prezentat.

Hai ca v-am capiat!
Daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat, daca v-ati confruntat careva cu asa ceva, va rog dati un semn.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: catalin_next , utilizator 18:33, 23 Ianuarie 2009
Depinde daca banca tine cont de adresa facuta de respectiva persoana...poate sa nu tina cont si atunci ii va achita suma...in acest caz va veti adresa instantei si acolo practic sunteti acoperita...oricum cel mai indicat este sa nu semnati cecuri in alb nimanui. oricum e foarte ciudata pretentia clientului respectiv...
julie25 a scris:

Depinde daca banca tine cont de adresa facuta de respectiva persoana...poate sa nu tina cont si atunci ii va achita suma...in acest caz va veti adresa instantei si acolo practic sunteti acoperita...oricum cel mai indicat este sa nu semnati cecuri in alb nimanui. oricum e foarte ciudata pretentia clientului respectiv...



Banca nu tine cont de nici o adresa facuta de catre firma, banca - in situatia in care primeste un cec spre decontare - nu se poate opune decontarii. Refuza decontarea doar daca cecul respectiv a fost declarat pierdut, prezinta elemente
necorespunzatoare (posibile falsuri) sau daca in contul emitentului nu este disponibil banesc. In rest, este obligata sa-l deconteze.
Cu toate ca seria si numarul respectivului cec sunt mentionate in contractul incheiat, precum si conditiile de folosire ca si garantie a respectivului cec, furnizorul dumneavoastra de servicii poate introduce la banca spre decontare fila cec fara sa respecte dispozitiile contractuale. Banca este obligata sa-l deconteze, este posibil ca sa nu aveti bani in cont si asa va treziti in incidente de plata, chiar si acuzati de savarsirea infractiunii de Inselaciune (art 215 alin 4 cod penal). In acest caz dumneavoastra va puteti adresa instantei de judecata pentru a se constata nerespectarea conditiilor contractuale si puteti cere daune, dar raul este deja facut.
In ceea ce priveste emiterea cecurilor in alb, parerile sunt impartite. Eu zis ca "paza buna trece primejdia rea"....asa ca mai bine nu emiteti cecuri in alb, ca si garantie. Aveti posibilitatea sa inserati in contract alte clauze in caz de nerespectare contractuala sau producerea eventualelor prejudicii
nu elibera cec in alb sub nici o forma in acest caz
cecul poate fi introdus la plata fara nici o alta hartie in spate
asta este regimul lui juridic, dupa care vei fi cercetata penal.Aici intradevar procurorul va dispune neinceperea urmaririi dar rau este deja facut.
poate stipula in contract cine si cum raspunde pentru eventualele pagube dar nu cu cec

si apoi cecul se emite ca instrument de placa a unui bun deja facturat. este ilegal sa il lasi garantie chiar daca acest lucru se mai practica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cecuri in alb ca garantie sst1974 sst1974 Buna seara. Am o firma de prestari servicii paza, si un potential beneficiar imi solicita sa ii emit un cec in alb, pentru a il putea utiliza in situatia in ... (vezi toată discuția)
File cec emise ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua, Am 4 file cec emise si nu am acoperire la ele pentru ca firma a intrat in imposibilitate de plata ( faliment) iar asociatul meu a cerut in instanta ... (vezi toată discuția)
Cec garantie in alb - penal sau nu? Cent Cent Cand un cec introdus la plat si pt care nu am avut bani dar a fost lasat lasat garantie in alb devine un caz penal si cand nu? (vezi toată discuția)