avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... inregistrarea contractului de inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

inregistrarea contractului de inchiriere

Buna ziua, am un amic care a cumparat un apartament in Romania. El este cetatean strain si locuieste in alta tara, evident. De curand, a gasit un chirias pt apartamentul din Romania iar acesta ii cere sa inregistreze contractul de inchiriere la Administratia Financiara. Toate bune si frumoase, doar ca, din cate stiu eu, strainii nu au cum sa faca asta si trebuie sa imputerniceasca un reprezentant fiscal ( iar acesta sa fie roman cu domiciliul in Romania). Stie cineva procedura si cat ar putea dura? Daca el vine personal pt inregistrarea contractului, poate rezolva acest lucru? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: kikison , utilizator 12:43, 15 August 2012
Proprietarul se va prezenta la AFP-ul din localitatea unde este imobilul si i se va inregistra contractul, ulterior se va emite si impozitul pe care trebuie sa il plateasca (aprox. 12%)
Contractul de inchiriere poate fi inregistrat la Administratia Financiara de proprietar sau de reprezentantul acestuia. Pentru a putea sa rezolvati dvs. problema, rugati amicul sa va trimita o procura din continutul careia sa rezulte ca puteti face orice act de administrare al apartamentului. Functie de regimul matrimonial ales, procura trebuie semnata de unul sau de ambii soti,
Alex, multumesc frumos.
Viorel, multumesc pentru raspuns.
In contractul de vanzare cumparare scrie "X, cetatean...., casatorit, domiciliat in...", adica nu scrie nimic despre sotie, nici macar numele.
In acest caz,
a) daca doar sotul vine in Romania sa rezolve personal problema, fara sotie, e Ok? Ii trebuie vreo declaratie de la ea referitoare la apartament?
b) imputernicirea ar trebui semnata si de sotie?
Intreb asta pt ca proprietarul i-a dat o procura unei rude, dar e semnata doar de el, nepomenindu-se nimic de sotie. La Fisc imputernicitul va avea probleme, banuiesc.
Mersi frumos.
E ok, se prezuma mandatul sotiei.

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat trebuie sa fie semnat de ambii proprietari nokita nokita Buna ziua, In primul rand va urez Craciun fericit si mult succes in tot ce intreprindeti! Sunt un nou utilizator al forumului dvs. pe care il gasesc foarte ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ContSters294253 ContSters294253 BUNA ZIUA.SOTUL ESTE ARESTAT,EL ESTE PROPRIETARUL APARTAMENTULUI IN CARE LOCUIM,PE ACTELE APARTAMENTULUI SCRIE CLAR CA ....ACEST APARTAMENT ESTE DOBANDIT DE ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament cu mandatar costinliviu costinliviu doresc sa inchiriez un apartament in bucuresti, insa am unele dificultati! proprietarul este plecat in strainatate, are mandatar insa acesta nu domiciliaza in ... (vezi toată discuția)