avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

In cazul in care cuplul are 2 apartamente utilate fiecare cu mobila ,frigider , aragaz, televizor … in urma divortului cum se procedeza ?

Apartamentul in care stam este mostenire de la parintii mei .

Avem un baietel de 6 ani.

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:10, 15 August 2012
In masa supusa partajului vor fi incluse NUMAI bunurile dobandite in timpul casatoriei (deci nu si bunurile proprii, respectiv cele dobandite prin mostenire, cum este apartamentul in care domiciliati).
În primul rând puteţi realiza un partaj amiabil .
Ca regulă, bunurile primite cu titlu de moştenire nu intră la partaj. Dacă imobilul primit moştenire a fost utilat cu bani comuni, bunurile mobile se pot partaja între soţi .
Celălalt imobil, dacă este bun comun, va fi partajat, amiabil sau pe cale judecătorească , fie prin atribuirea lui unuia dintre soţi, urmând ca celălalt soţ să plătească o sultă, fie prin vânzare şi împărţirea banilor între soţi.
In partajul dintre soti vor fi incluse numai bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.

Bunurile dobandite prin mostenire reprezinta bunuri proprii ale celui care le-a dobandit si nu vor fi incluse in masa partajabila.
Celalalt sot poate cere insa stabilirea unui drept de creanta in legatura cu sumele de bani eventual cheltuite pt amenajarea imobilului, imbunatatiri ori utilari elelctocasnice, daca acestea au fost facute in timpul casatoriei, cu bani comuni.

Cea mai eleganta solutie ar fi un partaj voluntar notarial in care fostii soti hotarasc de comun acord ce se va intampla cu bunul, scutindu-va astfel de cheltuieli suplimentare constand in taxe de timbru, onorarii avocat, onorariu expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul judiciar - nuante leslie leslie In cazul in care sotul si sotia au cumparat/construit in timpul casatoriei un teren+ vila la tara si doua garsoniere in oras, date in folosinta copiilor, toate ... (vezi toată discuția)
Divort si credit ipotecar mirelap mirelap Buna ziua, Am si eu o problema...mai delicata... Saptamana viitoare am primul termen de judecata in cadrul unui proces de divort. Problema mea este legata ... (vezi toată discuția)
Partaj dodo12 dodo12 impreuna cu fostul sot detinem un apartament cumparat in timpul casatoriei.ce drept am eu din acest apartament ?Sotul meu a lucrat in strainatate ,eu am lucrat ... (vezi toată discuția)