avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plangere itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plangere itm

Am o rugaminte,unde se poate face o plangere la itm Bucuresti deoarece o firma nu vrea sa dea banii pe munca depusa si cum aflu daca un contract a fost inregistrat un REVISAL.Unde ma pot interesa?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 17 Iulie 2023
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art.25 din OUG 111/2010:
.......
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.......
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data incetarii CCC.

Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In speta, daca au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, aceasta situatie va indreptateste sa sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
~ Conținut șters la cerere ~
Firma in insolventa din 2014 si am cerut desfacerea contractului de munca,mentionez nici pana acuma nu este deficit,ám depus ő sesizare la ITM si tot nu s-a rezolvam.
La cine ati depus cererea de incetare a c.i.m. ?
Telefonic -cu adminisztrátorul judicial si la ITM ám depus sesizare in iulie si noiembrie,nimic
Mentionez firma s-a radiat in 23 octombrie.Unde sa ma adresa,nu gasesc cale de iesire?
Cornel Vasile a scris:

La cine ati depus cererea de incetare a c.i.m. ?

Alte discuții în legătură

Modalitati de recuperare salarii Monaserban Monaserban Nu am mai primit salariul de doua luni si jumatate. Care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i urmez. Carei autoritati trebuie sa ma adresez. Am vreo sansa ... (vezi toată discuția)
Inregistare revisal chrys90 chrys90 Buna ziua, daca contractul individual de munca nu a fost inregistrat in revisal,mai sunt sanse sa pot recupera banii pt perioada lucrata15 zile? am solicitat ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire inapoi de catre angajator amaria2015 amaria2015 Buna ziua, Am urmatoarea problema, pe data de 29 iunie trebuie sa revin la munca deoarece am terminat concediul de crestere al copilului pana la 2 ani. Am ... (vezi toată discuția)