avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procuratura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

procuratura

AM vazut in ultimile zile in lupta politica ca sa adus in discutie faptul ca procurorii au folosit Biblia pentru a lua declaratii.Au dreptul?Stiam ca numai in instanta se fo;oseste.
Nu,bineinteles ca nu au acest drept.Nu este prevazut nicaieri in codul de procedura penala asa ceva,dar eu personal am incetat de mult sa mai cred tot ce aud pe la televizor,nu stiu de ce dar mi se par cam exagerate aceste povesti.
Nu am vazut reportajul televizat.
Ideea este ca numai martorul depune juramantul, chiar si in fata procurorului, nu numai in fata instantei de judecata.
Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa nu dea nicio declaratie, nu poate fi obligat de declare, cu atat mai putin cu mana pe Biblie.
Da, in dreptul roman Biblia nu trebuie atinsa de inculpat si nu are nicio obligatie legala sa jure pe ea.

Doar martorii pun mana pe biblie si spun juramantul.
Si la politie si la parchet la fel ca la instanta.
Cei de la tv vorbesc prostii, ca de obicei. Se agită fără nici un rost când nu mai au ce să spună...

Art. 85 Cod de procedură penală:

Art. 85 Juramantul martorului
"(1) Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: ""Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!""
(2) In timpul depunerii juramantului, martorul tine mana pe cruce sau pe biblie.
(3) Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului.
(4) Martorului de alta religie decat cea crestina nu ii sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: ""Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu"". "
"(5) Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: ""Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu"".
(6) Situatiile la care se refera alin. 3, 4 si 5 se retin de organul judiciar pe baza afirmatiilor facute de martor. "
"(7) Dupa depunerea juramantului sau dupa rostirea formulei prevazute in alin. 5, se va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.
(8) Despre toate acestea se face mentiune in declaratia scrisa.
(9) Minorul care nu a implinit 14 ani nu depune juramant; i se atrage insa atentia sa spuna adevarul. "


După cum vedeți e vorba de jurământul martorului, fără a se face distincție între ascultarea în fața instanței sau a organelor de urmărire penală (procuror sau polițist de judiciar).

La fel e și conform Codului de procedură civilă. Chiar și cel ce dă o declarție de martor în fața notarului depune jurământul după aceeași procedură.
Claudiu90 a scris:

Nu,bineinteles ca nu au acest drept.Nu este prevazut nicaieri in codul de procedura penala asa ceva,dar eu personal am incetat de mult sa mai cred tot ce aud pe la televizor,nu stiu de ce dar mi se par cam exagerate aceste povesti.


Bineînțeles că au acest drept, daca e vorba de o declarație de martor.
De fapt nici măcar nu e vorba de un drept ci de o obligație de a îndeplini formalitățile unei proceduri. Deci sunt obligați chiar să procedeze așa pentru a nu atrage nulitatea declarației respective.
Vezi art 85 CPP.

Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Martor mincinos CEOFIOFI CEOFIOFI Intrun concfict cu lovire exista un martor mincinos pana in prezent la politie si chiar la confruntarea de la politie cu cei inplicati si martor. In ... (vezi toată discuția)