avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procuratura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

procuratura

AM vazut in ultimile zile in lupta politica ca sa adus in discutie faptul ca procurorii au folosit Biblia pentru a lua declaratii.Au dreptul?Stiam ca numai in instanta se fo;oseste.
In alin 5 al art 85 se vorbeste despre juramantul in fata instantei.In plus,cei care erau audiati prin curtea proprie nu aveau calitatea de martor.Este adevarat ca in alin6 se mentioneaza "organul judiciar" dar dupa parerea mea este o inconsecventa a legii ce determina interpretari confuze.
Nerespectarea procedurii juramantului nu atrage nulitatea relativa deoarece nu se produce o vatamare ce nu poate fi inlaturata decat prin anularea actului respectiv iar nulitatea absoluta nici atat.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
ContSters258804, utilizator
Art 85 CPP face parte din partea generala a codului, din capitotlul 2 referitor la mijloacele de probă și din secțiunea 3 a acestui capitol intitulată Declarațiile martorului.
Nu se face în nici un fel distincție între procedura ascultării martorului în fața instanței sau a organului de urmărire penală.

Ar fi bine să nu vorbim de „inconsecvențe a legii” acolo unde nu este cazul pentru a nu deruta pe cei care citesc aceste postări.

Orice martor, intr-o cauză penală sau civilă depune acel jurământ indiferent dacă se află în fața instanței, a procurorului sau a polițistului judiciarist, pentru că toate aceste organe sunt organe judiciare.

Este vorba bineînțeles de martori și nu de persoane care au altă calitate în procesul respectiv. Nu avem de unde să știm că cei audiați „prin curtea proprie” aveau calitatea de martor sau nu. Dar nici nu putem să luăm de bune afirmațiile celor de la tv conform cărora nu au fost martori...
Cum sa nu fie inconsecventa daca intr-un aliniat se foloseste termenul de instanta si in altul "organ judiciar"?Poate nu este in opinia dvs. dar poate nu toata lumea este de acord .





Mesaj editat pentru incalcarea punctului 2.1. din regulament.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Organele judiciare penale reprezintă acele organe ale autorităţii statale care realizează
activitatea procesual penală. Acestea sunt: organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti..
Organele de urmărire penală sunt procurorul şi organele de cercetare penală.
Potrivit legii, urmarirea penală se efectuează de catre procuror şi de către organele de cercetare penală. Organele de cercetare penală sunt: organele de cercetare ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale. Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare functioneazălucratorii specializaşi din Ministerul de Interne şi ...etc.
Am scris toate acestea pentru a lămuri aspectul privind categoriile de organe judiciare.
Articolul din codul de pr. pen., Claudiu, explică o anume procedură, respectiv cea a scultării martorilor. Nu ne explică şi diferenţa dintre anumite categorii de organe judiciare. De aceea. consider că această ,,dispută,, nu-şi are rostul .
De ştiut ştim cu toţii, ca jurişti , faptul că în faţă instanţei marotrul depune jurământ , rostind-ul cu mâna pe biblie . Nu cu toţii ştim însă faptul că şi în faţa organelor de urmărire penală martorul , atunci când scrie declaraţia de martor , o face pe un formular tipizat care conţine formula jurământului.
Chiar anumiţi utilizatori care au pus întrebări în forum , au povestit cum , chemaţi fiind să dea declaraţia de martor, au rostit jurământul cu mâna pe cruce. Acest lucru nu contravine legii, iar martorul care declară mincinos va fi urmărit penal pentru mărturie mincinoasă.
Acum, revenind la întrebarea iniţială a topicului, nici eu nu ştiu dacă procurorii aceia au pus oamenii să jure. Dacă au făcut-o însă, mi se pare că este un abuz. ei nu erau martori, iar după cum ştim, doar martorul rosteşte jurământul .Mai mult, prin curţi, pe altundeva decât în sediul poliţei sau parchetului, sau în faţa instanţei, neexistând calitatea de martor, robligativitatea rostirii jurământului este cert un abuz. dacă într-adevăr a fost aşa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Martor mincinos CEOFIOFI CEOFIOFI Intrun concfict cu lovire exista un martor mincinos pana in prezent la politie si chiar la confruntarea de la politie cu cei inplicati si martor. In ... (vezi toată discuția)