avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conciliere directã - existenta obligatiei in NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Conciliere directã - existenta obligatiei in NCPC

În vechiul c.pr.civ. la art.720 ind.1 era reglementată procedura concilierii directe, act premergător acţionării în judecată. Cum se va desfăşura această procedură după data de 1 septembrie 2012 deoarece în noul cod nu am găsit nicio reglementare cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:42, 12 Aprilie 2013
Noul cod nu a mai preluat reglementarea cu privire la concilierea directa. Studiati legislatia privitoare la mediere.
dupa noul cod de procedura civila si intrarea in vigoare a modificarilor le legea medierii (1 octombrie 2012) pe langa cererea de chemare in judecata trebuie sa anexez acel proces verbal - informare al mediatorului
pentru siguranta, oricum recomand sa se faca o notificare paratului -debitor, pentru a fi pus in intarziere si a fi obligat si la cheltuieli de judecata
vedeti si capit IX din noul NCPC referitor la ordonanta de plata
m-ati facut tare curioasa cu aceste modificari la legea medierii. si intr-adevar sunt surprinzatoare- proceduar prealabila in litigii individuale de munca, raspundere profesionala..

avem o procedura prealabila obligatorie de informare asupra medierii in foarte multe litigii de drept privat (din decembrie 2012), care nici macar nu suspenda prescriptia si care dureaza cateva zile cel putin, pana mediatorul convoaca partea adversa la sedinta de informare. prescriptia se suspenda doar daca partile incheie cu mediatorul contractul de mediere.

totusi din modificarile aduse legii medierii inteleg ca indiferent de valoarea creantei nu este obligatorie procedura prealabila medierii in cazul ordonantelor de plata si al cererilor cu valoare redusa din NCPC (conform art. 60 indice 1 lit. f Legea 192/2006 nou introdus). doar in procedura ordonantei de plata avem de comunicat debitorului obligatoriu o somatie anterior demararii procedurii. sanctiunea este inadmisibilitatea cererii de ordonanta de plata, daca debitorul o invoca in termen.

si cum procedura concilierii directe prealabile obligatorii a disparut, procedura ordonantei de plata nu va mai tine loc de procedura prealabila a informarii despre mediere (ca nu are acelasi scop cu o incercare de rezolvare amiabila).
Pur si simplu, legiuitorul prezuma partile ca habar nu au nimic despre mediere, indiferent daca s-au mai judecat sau nu pe proceduri speciale.

De ce nu ar institui o procedura prealabila obligatorie de informare asupra unui proces? sa stie partile ce le asteapta in instanta. cred ca ar fi mai util, poate chiar le-ar determina sa ajunga la un acord amiabil asupra conflictului.

in concluzie, daca nu mai exista concilierea directa , se trece ori la cerere cu valoare redusa ori la ordonanta de plata,in functie de valoarea creantei. ideea este ca niciuna nu are rolul de a rezolva amiabil problema. as putea face o simpla notificare de plata fata a aminti de dispozitiile articolului 720ind1(aceasta notificare sa reprezinte un act premergator actionarii in judecata)
Puteti face o noticare/somatie prealabil apentru a-l pune in intarziere prin avocat/executor judecatoresc, insa in niciun caz intemeiat pe 720 indice 1 ca acel articol nu mai este in vigoare.

Nimic nu va impiedica insa sa invitati partea la o conciliere, la o incercare de stingere amiabila a litigiului. Daca exista disponibilitatea din partea ambelor parti, eventual asistate, se poate ajunge la un acord reciproc avantajos, in functie de interesul fiecareia. Oricum costa mai putin timp, nervi si bani....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere directã machis machis NCPC a abrogat art.720 indice 1 din vechiul cod, care reglementa procedura concilierii directe. În Legea 192 privind medierea se prevede că în litigiile ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii gabrieladina gabrieladina am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si\"CU MENTIUNEA ... (vezi toată discuția)
Concilierea prealabila irbo irbo conform NCPC mai este obligatorie concilierea prealabila? am un litigiu comercial de 200.000 ron. din cate imi dau seama pentru mediere nu ma incadrez, in ... (vezi toată discuția)