avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor - Mãsuri de protecþie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor - Mãsuri de protecþie

Buna ziua.

Tocmai am terminat de scris o carte (fictiune) si doresc sa o public si sa o vand prin intermediul unor magazine online. Deci cartea va putea fi cumparata la nivel international.
Intrebarile mele sunt:
1. Ce masuri de protectie ale drepturilor de autor ar trebui sa imi iau inainte de a o publica pentru a fi sigur ca aceasta proprietate intelectuala imi va fi protejata international?
2. Daca voi folosi un pseudonim, ce masuri aditionale trebuie sa imi iau?

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 15:38, 21 August 2012
Trebuie sa obtineti ISBN.
ISBN este un cod internaţional de identificare al cartilor, si de obicei se obtine printr-o editura. Nu conteaza sub ce nume de autor veti publica lucrarea dvs.


Puteti obtine si ISBN ocazional.


"Reguli de acordare a codurilor ISBN pentru autori (coduri isbn ocazionale)
Centrul Naţional ISBN atribuie coduri ISBN pentru lucrări ocazionale sau în regia autorului în număr de maxim 2 coduri într-un an calendaristic.

Materialele necesare pentru acordarea codului ISBN ocazional sunt următoarele:

• Formularul-cerere completat;
• copia A4 după macheta copertei 1 , pentru lucrările tipărite;
copia A4 după ecranul de prezentare, pentru documentele electronice.

Solicitările se depun direct la sediul Bibliotecii Naţionale a României sau sunt transmise prin fax sau e-mail. Codul ISBN se acordă în maximum 2 zile lucrătoare de la recepţionarea corectă şi completă a materialelor necesare. Codul ISBN va fi transmis solicitantului, numai în scris, prin fax sau e-mail.

Codurile ISBN ocazionale sunt gratuite.

Solicitarea de acordare a unui cod ISBN pentru o lucrare în regie proprie se face numai în momentul în care manuscrisul intră în tipografie spre a fi tipărit, conform declaraţiei autorului.

Pe coperta 1 a lucrărilor apărute în regia autorului sau ocazional vor apărea următoarele informaţii: titlul, autorul, locul şi anul publicării. Orice alte informaţii despre tipografie, tehnoredactare, grafică etc. vor fi menţionate pe verso paginii de titlu.

Important!!!
Lucrările realizate în regie proprie nu primesc Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României."
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
Ariel_tm, utilizator
Sunteti sigura ca ISBN-ul este o masura de protectie a dreptului de autor?

Din cate stiu eu, ISBN-ul doar ofera un mecanism de indentificare la nivel international al cartii (si este folosit in general de catre distribuitori pentru a identifica lucrarea cu precizie si a evita confuzia intre titluri asemanatoare sau diferite editii ale aceluiasi titlu).
Nu mi-e clara utilitatea ISBN-ului pentru protejarea dreptului de autor. Practic daca cineva mi-ar copia si vinde lucrarea, ar putea foarte simplu sa copieze si ISBN-ul si sa-si atribuie pseudonimul.

Va rog frumos sa clarificati daca nu am inteles eu utilizarea ISBN-ului.

Multumesc din nou!
Utilizarea ISBN reprezinta si o protectie a dr. de autor. Potrivit Art. 4 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
dr de autor nu se inregistreaza la un organism anume. acesta exista prin simplu fapt al creatiei si se dovedeste cu orice mijloc de proba. Nr. ISBN poate fi un mijloc de proba

totusi, va sfatuiesc sa va inregistrati opera la COPYRO (daca este o opera literara) sau la PERGAM (daca este o opera stiintifica)- aceste doua organizme se ocupa cu gestiunea obligatorie a dr. patrimoniale de autor si reprezinta autorii in cazul remuneratiilor cuvenite.

Va multumesc pentru sfat. Voi cere un ISBN.
Un amic mi-a dat un sfat care mi se pare excelent (desi era destul de evident, nu stiu cum de nu mi-a trecut prin minte):
In cartea publicata voi adauga (undeva la sfarsit) numele meu real si o imagine cu mine, specificand ca sunt autorul cartii, iar pe coperta principala voi folosi doar pseudonimul. Asta ar trebui sa clarifice orice posibila problema juridica legata de asocierea cartii cu autorul de drept (cati oameni pot fi pe planeta care sa arate exact ca mine?) :)

Sper ca sfatul sa-i ajute si pe altii care doresc sa-si protejeze dreptul si sa foloseasca un pseudonim. Probabil ca exagerez cu temerea mea. Ma indoiesc ca cineva ar incerca vreodata sa-si asume dreptul asupra cartii, dar oricum nu strica sa fiu prudent.

Inca o data, multumesc pentru ajutor.
Numai bine!

Alte discuții în legătură

Drept de autor pentru poezii proprii. unde ma adresez pentru publicarea poeziilor? ContSters254934 ContSters254934 Bună seara! Sunt un tânăr de 25 de ani și am scris o sumedenie de poezii care s-ar preta a fi publicate într-un volum. Sunt poezii proprii, scrise de ... (vezi toată discuția)
Drept de autor publicare carte - condiþii de publicare bebibebo bebibebo Sunt persoana fizica. Am scris o carte pe care o public cu ajutorul unei edituri. tehno-redactarea am facut-o singura, editura ocupandu-se numai de tiparirea ... (vezi toată discuția)
Urtent! am mare nevoie de ajutor! mihainord mihainord Buna ziua, Din ianurie 2007 vom lansa o revista distribuita gratuit in anumite locatii din Bucuresti (si chiar pe strada). Stiu ca pentru asta am nevoie de un ... (vezi toată discuția)