avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

in data de 4mai2012,am inchiriat un ap pe o durata de 1an, cu plata chiriei in avans p 6 luni +1luma garantie.(mai oct). acum a venit proprietara si imi zice sa plec pana p data de 20oct ca ia vrea sa vanda ap.Contractul este inregistat la fisc.Eu am zis ca nu are cum sa vanda ap atat timp cat exista un contract in derulare si ca nu sunt de acord sa reziliez contractul pt un astfel de motiv si ca poate sa il vanda dupa ce imi expira mie contractul. M.a amenintat cu executor judecatoresc.Mentionez ca deja a venit la usa cu potentialii cumparatori. POATE SA MA DEA AFARA DACA EXISTA UN CONTRACT IN DERULARE SI ALT MOTIV NU ARE DECAT CEL CA VREA SA VANDA AP? STIU CA PREAVIZUL SE POATE FACE CU ACORDUL CHIRIASULUI. CE POT FACE IN CAZUL ASTA?? MULTUMESC
:((
Cel mai recent răspuns: eenkind , utilizator 18:29, 16 August 2012
Legal nu are cum sa va dea afara decat daca in contractul de inchiriere exista o clauza ca in caz de vanzare ati luat la cunostiinta si plecati de acolo. Altfel, cumparatorul va preia cu contract de inchiriere cu tot si daca imi aduc bine aminte parca puteti sa mai stati un an dupa vanzarea casei, asta daca nu va expira intre timp contractul.
Art. 1.798. - Contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.
Art. 1.811. - Dacă bunul dat în locațiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locațiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locațiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalități de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalități;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosința locatarului.
Art. 1.812. -
(1) Dacă părțile convin astfel, locațiunea încetează în cazul înstrăinării bunului dat în locațiune
(2) Cu toate acestea, locațiunea rămâne opozabilă dobânditorului chiar și după ce locatarului i s-a notificat înstrăinarea, pentru un termen de două ori mai mare decât cel care s-ar fi aplicat notificării denunțării contractului, conform prevederilor art. 1.816 alin. (2)
(3) Locatarul căruia i s-a comunicat încetarea contractului cu respectarea prevederilor alin. (2) nu are drept la despăgubire nici împotriva locatorului, nici împotriva dobânditorului.
Art. 1.813. -
(1) În cazurile prevăzute la art. 1.811, dobânditorul se subrogă în toate drepturile și obligațiile locatorului care izvorăsc din locațiune
(2) Locatorul inițial rămâne răspunzător pentru prejudiciile cauzate locatarului anterior înstrăinării.
Art. 1.815. - Plata anticipată a chiriei sau cesiunea creanței privind chiria nu poate fi opusă dobânditorului decât dacă în privința acestora au fost îndeplinite, înainte ca înstrăinarea să devină opozabilă locatarului, formalitățile de publicitate prin înscrierea la arhivă sau, după caz, în cartea funciară, în funcție de obiectul locațiunii, ori dacă plata anticipată sau cesiunea a fost cunoscută de dobânditor pe altă cale.
Art. 1.825. -
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunța unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă
(2) În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunța unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunțări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1.824 alin. (2).
VA MULTUMESC FRUMOS PT CA A.TI RASP ASA DE RPD, IN CONTRACT NU ESTE PREVAZUTA NICI O CLAUZA IN CARE SA IAU LA CUNOSTINTA CA DACA VA VREA SA VANDA TRE SA PLEC. CONTRACTUL ESTE PANA IN MAI ANU VIITOR.
VA MULTUMESC PT RASPUNS, AM CITIT CE A.TI TRIMIS, DAR ACUM SUNT ATAT DE BULVERSATA INCAT NU MAI INTELEG TOTI TERMENII DE ACOLO, DIN TOT SUFLETUL VA ROG UN RASPUNS PUTIN MAI SIMPLU SI P INTELESUL MEU DACA NU VA DERANJEAZA. POT SA MA OPUN INTR.UN FEL?? VA MULTUMESC
Aveti un drept de preemtiune, deci puteti bloca pentru o scurta perioada vanzarea imobilului dar ulterior, daca nu doriti achizitionarea imobilului va trebuie sa va multumiti cu faptul ca veti avea un alt locator. Legea va protejeaza destul de bine din punctul asta de vedere, nu va poate da afara asa usor.

Alte discuții în legătură

Sfaturi inainte de o inchiriere vlad111 vlad111 Buna ziua ! Ce sfaturi ar fi bune de urmat inainte de inchirierea unui apartament? S-au intamplat mai multe lucruri care imi trezesc suspiciuni . Am sa ... (vezi toată discuția)
Ma poate evacua noul proprietar? adriana124 adriana124 Buna seara am un contract de inchiriere prin circa financiara pe 6 ani dar neinscris la cadastru,Intre timp dupa un an fostul propietar a vandut garsoniera ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere nerespectat 2. danielhustiu danielhustiu Data post: Vineri, 26 August 2011, 22:12 Pe scurt, de la data de 3.05.2011 m-am mutat cu chirie intr-un ap., unde am incheiat un contract pe un an. Acum 2 ... (vezi toată discuția)