avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In urma mortii unui parinte ce drepturi au copiii la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In urma mortii unui parinte ce drepturi au copiii la bunurile dobandite de-alungul vietii?

In urma unui accident a murit mama mea.acum am ramas eu sora mea si tatal meu,care s-a recasatorit.Acum tatal meu a inceput sa bea in exces zilnic si la orice ora.Nu se mai poate trai ,nu ne mai putem intelege.Care ar fii demersurile legale pentru decaderea acestuia din drepturile parentale asupra surorii mele(minora 16 ani).?Si care ar fii dreptul nostru ca si copii ai lor la bunurile dobandite pe durata casatoriei dintre tatal meu si mama mea?
Cel mai recent răspuns: Ariel_tm , utilizator 09:32, 17 August 2012
Va pot raspunde la intrebarea legata de mostenire.Astfel,atata timp cat traieste tatal dvs., aveti dreptul la mostenirea mamei in mod egal cu sora.Mostenirea mamei este alcatuita de regula din jumatate dintre bunurile comune(adica bunurile dobandite in timpul casatoriei) plus bunurile ei personale(cele dobandite inaintea casatoriei cu tatal dvs si bunurile dobandite de mama dvs prin mostenire sau donatie indiferent daca era casatorita sau nu)

Tatal dvs este sot supravietuitor si are dreptul la un sfert din mostenirea mamei dvs.
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
ContSters258804, utilizator
In legatura cu decaderea drepturilor parintesti ale tatalui, C. Civ. prevede:

"Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Art. 510
Obligaţia de întreţinere
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti nu scuteşte părintele de obligaţia sa de a da întreţinere copilului.

Art. 511
Instituirea tutelei
În cazul în care, după decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, copilul se află în situaţia de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinţi, se instituie tutela.

Art. 512
Redarea exerciţiului drepturilor părinteşti
(1) Instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.
(2) Până la soluţionarea cererii, instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului."


Din cele de mai sus se intelege ca dvs. trebuie sa mergeti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, sa luati legatura cu cineva caruia sa ii prezentati situatia surorii dvs.
Daca este cazul, cei de la Protectia copilului vor solicita Instantei de tutela decaderea din drepturile parintesti ale tatalui si vor institui un tutore pentru sora dvs.minora.
In principiu, tutore puteti fi si dvs., sau orice alta ruda sau o alta persoana fizica, sau doi soti impreuna sau unul dintre acestia, dar sa nu existe situatii de incompatibilitate ca tutore.
Pentru instituirea (desemnarea) tutorelui va fi ascultata si sora dvs., obligatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decădere din drepturi ambii părinți Liliana80 Liliana80 Buna ziua. Intrebarea mea este următoarea, daca ambii părinți sunt decăzuți din drepturi si bunica materna este tutorele minorei , părinții sunt ... (vezi toată discuția)
Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti a tatalui ccatalina ccatalina Buna seara, M-ar interesa daca cu motivul -neplata pensiei de intretinere de la inceput si pana acum -la 16 ani ai copilului,adica de loc -poate avea ... (vezi toată discuția)