avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decădere din drepturi ambii părinți
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decădere din drepturi ambii părinți

Buna ziua.
Intrebarea mea este următoarea, daca ambii părinți sunt decăzuți din drepturi si bunica materna este tutorele minorei , părinții sunt obligați să plătească pensie alimentară ? Si daca tatăl minorei nu vrea sa plătească ce se poate face ? Menționez faptul ca el este in Italia si nu stim adresa, doar bunicii paterni știu unde locuiește...poate fi obligat prin lege sa plătească? M ai are un copil in Italia din a doua căsătorie.
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana80 , utilizator 14:58, 2 Februarie 2015
Exista o hotarare prin care parintii sunt decazuti din drepturi ?
Da, parintii sunt obligati sa plateasca pensie, tot instanta trebuie sa stabileasca cat trebuie sa plateasca. Bunica a cerut pensie in instanta ?
Asistenta sociala a cerut decăderea din drepturi iar ei au fost citați sa declare. Tatal minorei nu a venit doar mama , si ea a fost de acord sa i se încredințeze minora bunicii materne. Doar atat . Bunica nici nu a fost citata, a intrat minora a declarat ca vrea sa stea la bunica materna. A venit decizia ca este ca tutore bunica si atat, nimic m ai mult .
Mulțumesc.
Pensia de intretinere trebuie platita, chiar daca a operat sanctiunea decaderii din drepturile parintesti.


Art. 510
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.




Art. 508
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.
Art. 512
(1) Instanta reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.
(2) Pana la solutionarea cererii, instanta poate ingadui parintelui sa aiba legaturi personale cu copilul, daca aceasta este in interesul superior al copilului.


Depuneti o plangere penala prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Hotararea este susceptibila de executare silita, initiata in toate formele sale.




Succes.


Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mai întâi de toate, instanta trebuie sa stabilească o pensie.
Mulțumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma mortii unui parinte ce drepturi au copiii la bunurile dobandite de-alungul vietii? dumitracheE dumitracheE In urma unui accident a murit mama mea.acum am ramas eu sora mea si tatal meu,care s-a recasatorit.Acum tatal meu a inceput sa bea in exces zilnic si la orice ... (vezi toată discuția)
Mama decazuta din drepturile parintesti si este iar insarcinata mariee1111 mariee1111 buna , am o intrebare mai dificila la care nu ii gasesc raspuns... am o cunostinta care in trecut si-a abandonat copilul in spital fiind bolnav, si neavand ... (vezi toată discuția)
Cum poate să-și ia mama înapoi acasă copiii dați în plasament? acum are o situație materială bună Mihaela20feb Mihaela20feb buna ziua, prietena mea are 5 copii cu 2 barbati,3 copii cu primul si 2 cu al doilea. Problema este primul copil baiat 9 ani este luat de primul ... (vezi toată discuția)