avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata impozitului si a contributiei de sanatate ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata impozitului si a contributiei de sanatate retinute la sursa pentru PFA

Buna ziua,
O societate comerciala care nu are salariati (deci in vectorul fiscal nu are contributii sociale) dar are contract de prestari servicii cu un PFA caruia de la 1 iulie 2012 trebuie sa-i retina la sursa impozit 10% (il retinea - decl 100 - si vira - BS - si pana acum) si mai nou contributia de asigurari sociale de sanatate 5.5%, ambele declarate acum in 112 poz. 29 si 32, in ce conturi va plati aceste obligatii? Pana acum impozitul retinut la sursa si declarat in 100 se platea la BS. Banuiesc ca si acum se va plati la fel, dar nelamurirea este legata de plata contributiei de sanatate: se plateste in contul unic BASFS? Este vreo problema daca societatea nu are in vectorul fiscal contributia de sanatate? PFA poate face factura intr-o luna si in alta nu, in functie de serviciile prestate. Nu am gasit in legislatie nimic care sa lamureasca acest aspect: in ce cont platim?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ailenrocp , utilizator 20:13, 20 Ianuarie 2015
impozitul si contributiile se retin numai persoanelor fizice neautorizate care obtin venituri de natura celor de la art. 52 cod fiscal.

OMFP 247/2012
Persoanele fizice care desfăşoară activități independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şiîntreprinderi familiale precum şi persoanele fizice care realizează venituri din profesii libere, individual sau într‐o formă de asociere au obligația să efectuezeîn cursul anului plăți anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat în anul precedent, după caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), privind stabilirea plăților anticipate de impozit. Plătitorii de astfel de venituri nu au obligații privind calculul, reținerea şi virarea
impozitului reprezentând plată anticipată în contul impozitului anual datorat de
beneficiarii de venit
Multumesc pentru raspuns, dar trebuie sa precizez ca PFA are semnat cu firma platitoare un contract de prestari servicii intermediere in vanzari (contract de agent). Aceste contracte au fost incadrate si inainte de catre fisc in categoria cu impozit retinut la sursa, respectiv acum art. 52 alin. (1) lit. b) din codul fiscal si art. 3 alin. (2) din OMFP 247/2012.
parerea mea este ca acest ordin clarifica faptul ca PFA-rilor nu trebuie sa li se retina impozit la sursa, acestea platind impozit anticipat in cursul anului fiscal.
mai mult decat atat, codul fiscal va suferi modificari in acest sens, conform unui proiect publicat pe site-ul ministerului de finante.

5. La articolul 52 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„b) veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile
încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractului de agent. Fac excepţie cele
încheiate cu contribuabilii care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau
exercită profesii libere şi sunt înregistraţi fiscal potrivit legislaţiei în materie
.”
Multumesc pentru parerea dv.
Am vazut proiectul de modificare a codului fiscal si este foarte posibil sa aveti dreptate, insa cum aflam clar ce avem de facut fiecare: firma si PFA-ul.
Art. I pct. 5 din proiect care precizeaza clar exceptia ar urma sa intre in vigoare la data publicarii in MOf. Pana atunci, insa, retinem si viram impozitul ca si pana acum? si mai nou, retinem si viram contributia de sanatate pana la publicarea in MOf., apoi nu mai retinem nimic?
Dar un astfel de PFA care desfasoara activitati economice in mod independent si este inregistrat fiscal, in sistem real, care pana acum a fost incadrat de catre fisc la art. 52 cod fiscal si la care platitorii de venituri erau obligati sa retina impozitul de 10% la sursa si sa-l vireze, isi platea singur sanatatea trimestrial la casa de sanatate, care nu depunea declaratia 220, dar depunea odata pe an declaratia 200 pe baza careia primea o decizie de impunere anuala prin care se efectua regularizarea de impozit si platea diferenta pana la 16%, ce ar trebui sa faca incepand cu 1 iulie 2012? Trebuie sa depuna la fisc vreo declaratie prin care modifica modalitatea de retinere si plata a impozitului (pana acum fiind luat in evidenta ca si contribuabil cu impozit retinut la sursa)? Cum ar fi declaratia 220 cu venitul estimat, dar pe ce perioada si cu ce sume, ca in semestrul I 2012 s-a aplicat sistemul retinerii la sursa, iar in semestrul II 2012 nu se mai aplica? Apoi fiscul trimite o decizie de impunere 620 in baza careia PFA va plati trim. sanatatea?
Multumesc anticipat pentru o parere.
din practica va spun ca pentru PFA-uri nu s-a retinut impozit, nici inainte si nici dupa intrarea in vigoare a noului cod civil.
de aceea sustin ca ordinul 247 a venit sa intareasca acest lucru.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile Burchiu_Alberto Burchiu_Alberto Buna Seara As vrea sa stiu ce cheltuieli se pot pune pe firma unei persoane care si-a facut firma practic in loc de PFA, ca la negru daca lucrezi cica nu e ... (vezi toată discuția)
Contabilii autorizati si retinerea la sursa! Herra_ Herra_ o problema care inca nu imi este clara: PFA cu conventie civila pe partea de contabilitate si IRU angajat cu CIM 4 ore/ luna la aceleasi societati Este o ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozit retinere la sursa Lori47 Lori47 Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la ... (vezi toată discuția)