avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal si postnatal

Buna ziua,angajatorul doreste sa intru in concediu prenatal deoarece nu-mi mai pot indeplini toate sarcinile dinnainte (ridicatul marfii si expunerea ei) ce este de facut in acest caz dat fiind ca sunt angajata pe post de vanzatoare iar eu asta pot sa fac....Imi afecteaza cu ceva concediul de maternitate ? #-o (stiu ca sunt 126 de zile de pre si postnatal nu mai putin de 42 de lauzie ) Nu stiu cum se aplica cei 2 ani de concediu maternal imediat dupa cele 126 de zile sau din momentul nasterii. #-o :hm:Spre ,ex. doresc sa raman la servici pana inainte de nastere cu 10 zile, apoi sa-mi iau cele 116 zile ramase si abia dupa,aceea sa intru in concediu maternal, se poate ? Asa mai castig 3 luni si cv de stat cu bebe. Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: YONYA , utilizator 23:26, 19 August 2012
Multumesc frumos ,de sesizarea la ITM stiam numai ca cei de acolo isi ,iau "dreptul" si pleaca, asa se procedeaza de obicei...au mai fost cazuri..Pot sa-l dau in judecata pe angajator ? Sa-i cer daune morale pentru discriminare ?
Nu are rost sa discutati despre o actiune in instanta, ci doar sa folositi prevederile legale existente in favoarea dvs.In acest sens,recurgeti la un mic "artificiu":spuneti angajatorului ca doriti ca in cf. cu prevederile legale ce va permit acest lucru,doriti sa efectuati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate abia dupa nastere,caci ,cf.art 24din OUG158/2005:ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar
concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice

Rugati si medicul care va urmareste sarcina sa va ajute eliberandu-va o recomandare in acest sens, pe care sa o prezentati angajatorului dvs.In acest mod,veti putea merge la job pana la nastere,dupa nastere nu va obliga nimeni sa efectuati integral cele 126 de zile ci doar sunt suficiente 42de zile,dupa care puteti intra in ccc.
Buna seara,multumesc frumos pt. raspuns...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal + concediu lauzie Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna seara...sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 21 martie si as vrea sa intru de acum in concediu prenatal...ma intereseaza sa stiu daca ... (vezi toată discuția)