avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice procedura cerere oferte
Discuție deschisă în Achiziţii publice

procedura cerere oferte

Buna ziua,

Am participat la o procedura de cerere de oferte pentru atribuirea unui contract de achizitie publica. Unul dintre ofertanti cere acte din dosarul meu. Din cate stiu eu nu are voie sa faca asta ...cel putin asa era odata, mai demult..
Va rog sa ma lamuriti asupra cestui aspect.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 12:24, 1 Septembrie 2012
Revin cu o nou abordare fata de acest subiect.
Art. 212 din oug 34 face o distinctie clara intre termenii ''dosarul achizitiei publice'' si ''documentele de calificare'' (Dosarul achiziţiei publice, precum şi ofertele însoţite de documentele de calificare ...). Prin urmare, dosarul achizitiei nu cuprinde si documentele de calificare prezentate de ofertanti, fapt confirmat si de art. 213 in cadrul caruia nu se face referire la documente de calificare.
Potrivit art. 215 ''Dosarul achiziţiei publice are caracter de document public'', nefacandu-se vorbire si de oferta sau documente de calificare. Asadar, documentele de calificare nu reprezinta ''documente publice'' si nu se supun prevederilor legii 544/2001.
Daca pana aici lucrurile par destul de clare, cel putin din pct. meu de vedere, in spiritul legilor noastre trebuie sa se gaseasca si un articol care sa creeze loc de interpretari (in spiritul constitutiei as zice).
Art. 274 alin 4 din oug 34 nu mai face nicio distinctie intre ''dosarul achizitiei'' si ''documentele de calificare''. Formularea ''......contestatorul are acces la documentele aflate în dosarul achiziţiei publice depuse de autoritate la Consiliu, cu excepţia propunerilor tehnice ale celorlalţi ofertanţi ....'' te conduce la concluzia ca ''dosarul achizitiei'' ar cuprinde si documentele de calificare si propunerea tehnica, fapt ce ar presupune ca si aceste documente capata carcater de ''documente publice''.
In cazul in care mie ca autoritate contractanta mi s-ar solicita acele documente, as invoca faptul ca ele nu sunt documente publice si nu se supun legii 544.
Totodata, as indruma solicitantul sa-si valorifice dreptul de a consulta documentele de calificare ale celorlalti ofertanti in cadrul procedurii contestatiei, insa asa cum este formulat art 274 alin 4 ''...contestatorul are acces la documentele aflate în dosarul achiziţiei publice depuse de autoritate la Consiliu...'' rezulta posibilitatea ca intre documentele depuse sa nu se regaseasca si documentele de calificare :). De aici concluzia ca alte documente, nedepuse, nu pot fi consultate.
In concluzie, totul se rezuma la argumentele prezentate in fata celui care te ''judeca'', fiecare avand dreptate in felul sau.
Ca o opinie personala, posibilitatea ofertantilor de a consulta documentele de calificare ale contracandidatilor, cu exceptia procedurii in fata CNSC, ar conduce la haos, fiecare interpretand in felul sau diverse situatii reglementate de o legislatie extrem de incalcita. Rezultatul la care s-ar ajunge ar fi incarcarea excesiva a CNSC si prelungirea finalizarii procedurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare documente oferta contracandidat AndreiAno AndreiAno Bună ziua, Sunt membru al unei comisii de evaluare şi după şedinţa de deschidere, unul din ofertanţi a solicitat în scris invocând prevederile Legii ... (vezi toată discuția)
Va rog raspuns urgent!!!!acces dosar achizitii publice victoriaa victoriaa Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca intr-o procedura de achizitie publica, pana la semnarea contractului cu ofertantul castigator, ceilalti operatori ... (vezi toată discuția)
Solicitare clarificari comunicare rezultat procedura ContSters229751 ContSters229751 Dupa comunicarea rezultatului procedurii poate furnizorul declarat necastigator sa solicite autoritatii contractante detaliile tehnice ale ofertei declarate ... (vezi toată discuția)